Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2021 17:27 - Ендокринна система
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1652 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.02.2021 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Endo - вътре
Crinis - тайна
Pituitary gland - Хипофиза
Тя регулира всички други жлези и тъкани. https://www.ezikov.com/translate/pituitary+gland  
Нервната система изпраща електрически сигнали. Нервните импулси са бързи и кратки.
Ендокринната система действа с химически сигнали - хормони. Те са бавни и продължителни.
Човешкият организъм е една перфектна система за саморегулиране и възпроизводство. Всичко , което ни е необходимо , може да си го произведем сами. Една мисъл , може да ни направи щастливи.
Произвеждаме Серотонин и той се грижи за нашето
щастие.
Правилното дишане ни връща към нормалното функциониране на органите и системите. Чрез дълбоко вдишване , задържане на дъха и бавно издишване , се връщаме към първоначалното ни състояние , преди външни фактори да са предизвикали прекалено количество адреналин. Много адреналин не е чак толкова добре за нашето тяло. Особено вредно е продължителното му действие. Окситицин е хормонът на симпатията , отглеждането на децата , приятелството и дългите връзки.
Високи нива на Допамин и ниски нива на Серотонин водят до вманячено влюбване.
Когато познава сам себе си , човек би могъл да управлява живота си. Познай себе си !
          Структура

Ендокринната система се състои от жлези с вътрешна секреция. Това са хипоталамус, хипофиза, щитовидна жлезапаращитовидни жлези, надбъбречни жлези, епифиза, яйчници и тестиси.

Функция

Жлезите с вътрешна секреция произвеждат и секретират хормони. Тези хормони които имат широк спектър от функции в организма. Те контролират много и различни телесни функции, като: дишане, метаболизъм, репродукция, сетивно възприятие, движение, сексуално развитие, интелектуално развитие, растеж и други. Хормоните се произвеждат от жлезите и се секретират чрез кръвта към различните тъкани в организма. Те изпращат сигнали до тези тъкани, за да управляват функциите им. Когато жлезите не произвеждат нужното количество хормони или произвеждат прекалено голямо количество, се развиват заболявания, които могат да засегнат много аспекти от живота.

· Хипоталамус. Хипоталамусът произвежда хормони, които стимулират дейността на хипофизата. Той е отговорен за поддържането на телесната температура, глада, настроението и отделянето на хормони от други жлези, както и контролира жаждата, съня и сексуалния нагон.

· Хипофиза. Считана за “диригент на жлезите с вътрешна секреция”. Хипофизата се състои от две части – предна и задна част.

Предната част на хипофизата или аденохипофизата произвежда хормони, стимулиращи функциите на другите жлези с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, полови жлези и други. Това са съответно – тиреотропен хормон (ТСХ), адренокортикотропен хормон (АКТХ), гонадотропен хормон (ГТХ). Аденохипофизата секретира и соматотропен хормон, стимулиращ разстежа и развитието на човека. Задната част на жлезата или неврохипофизата секретира хормоните антидиуретичен хормон (вазопресин) и окситоцин.

· Паращитовидни жлези (околощитовидни жлези). Тези жлези секретират хормона паратхормон. Този хормон контролира количеството калций и фосфор в организма.

· Панкреас или задстомашна жлеза. Тази жлеза се състои от две части: екзокринна, произвеждаща храносмилателни ензими, и ендокринна част. Ендокринната част се състои от така наречените Лангерхансови острови, които представляват ступвания на специални клетки. Клетките на островите произвеждат хормона инсулин, който стимулира да се метаболизирането на кръвната захар. Клетките и островите произвеждат и хормона глюкагон, който е антагонист на инсулина и води до повишаване на нивото на кръвната захар.

· Щитовидна жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормоните трийодтиронин (Т3)тетрайодтиронин (Т4). Тези хормони свързани с интензивността на протичане на метаболитните процеси в организма, с производството на топлина, кислородна консумация от клетките и сърдечната честота.

· Надбъбречни жлези. Надбъбречните жлези се състоят от кора и сърцевина. Кората има 3 слоя – зона фасцикулата, зона гломерулоза и зона ретикуларис. Зона фасцикулата и зона ретикуларис синтезират половите хормони, които стимулират развитието на мъжки полови белези и имат анаболен ефект към белтъчния метаболизъм. Зона фасцикулата и зона ретикуларис също синтезират и хормоните глюкокортикоиди или кортизол. Зона гломерулоза произвежда хормоните минералкортикоиди, които регулират главно натриевия и калиевия баланс. Надбъбречните жлези произвеждат хормоните, които контролират сексуалния нагон и кортизола, хормона на стреса.

· Епифизна жлеза. Епифизата произвежда и секретира серотонин, който се превръща в мелатонин. Продукцията на мелатонин се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина. Мелатонинът е антигонадотропен хормон – потиска половото развитие. При хипофункция на жлезата в детска възраст настъпва преждевременен пубертет.

· Яйчници. Яйчниците представляват чифтен, женски полов орган, в който се образуват и узряват яйцеклетките, а също така са и орган с ендокринна функция – отговорен е за производството и секрецията на женските полови хормони.

· Тестиси. Тестисите са мъжки полови жлези. В тях се образуват сперматозоидите и се синтезира половият хормон тестостерон. Представляват двойка яйцевидни образувания.

https://www.synevo.bg/endokrinna-sistema/  
Hormones and the Endocrine System
https://www.youtube.com/watch?v=WMVEGAVdEoc  
Биологични Системи - Забавна Образователна Игра по Биология https://www.youtube.com/watch?v=2fu2cy17IOQ
Хормони на щастието Диян
https://www.youtube.com/watch?v=wdcB_yqvAF0  

 











Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - ПАНАЦЕЯ,АМА ЦЪЪЪ....(
18.02.2021 18:51
НАБИВАМ В КРАТУНИТЕ,НО ВДЯВАНЕ,НЯМА И НЯМА????
НАРКОТИКЪТ БЪЗГА ШЕФА И ПРЕКРАСНАТА СИСТЕМА В ЕДИН МОМЕНТ,ЗАБРАВЯ,ЧЕ НИ ТРЯБВА ДА ДИШАМЕЕЕЕ.....–(((((((((
цитирай
2. panazea - ТАКА Е КА4АК. ВСИЧКО СИ ИМАМЕ В НАС СИ .
18.02.2021 19:07
ka4ak написа:
НАБИВАМ В КРАТУНИТЕ,НО ВДЯВАНЕ,НЯМА И НЯМА????
НАРКОТИКЪТ БЪЗГА ШЕФА И ПРЕКРАСНАТА СИСТЕМА В ЕДИН МОМЕНТ,ЗАБРАВЯ,ЧЕ НИ ТРЯБВА КИСЛОРОД.....–(((((((((

ВСИЧКО Е ВДИШВАНЕ И ИЗДИШВАНЕ. НИКАКВИ ИЗКУСТВЕНИ СТИМУЛАНТИ НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ. НИЕ СМЕ СЪВЪРШЕНИ. ТРЯБВА САМО ДА ГО ЗНАЕМ !
ПОЗДРАВ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6842930
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031