Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.12.2011 09:56 - Как Светлана СТАЛИНА би шута на баща си, комунизма и родината (In memoriam - 3 док. филма)
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 7341 Коментари: 1 Гласове:
29

Последна промяна: 06.12.2011 09:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Tя е малка бегълка" - Bon Jovi

"Ако има начин баща ми научи, какво направих след смъртта му, би ме разстрелял.."
Светлана Йосифовна Алилуева, 1999 г.

imageНадежда Алилуева с дъщеря си Светлана
На 22 ноември 2011 г. в дом за възрастни хора в гр. Ричленд, щата Уисконсин, САЩ, почина Светла́на Йо́сифовна Алилу́ева (по рождение: Сталина, в емиграция — Лана Питърс (англ. Lana Peters). Родена е на 28 февруари 1926 г. в Ленинград (дн. Санкт Петербург). Съветски филолог и преводач по образование, със степен "кандидат на филологическите науки"; основните й трудове са свързани основно с жанра «Мемоаристика». Тя бе дъщеря на ръководителя на (бившия) Съветски съюз Йосиф Висарионович Джугашвили – СТАЛИН, грузинец по етнически произход и Надежда С. Алилуева, етническа рускиня от стар революционен род. Майката на Светлана приключва живота си със самоубийство, след като се опитва безрезултатно да повлияе на съпруга си да прекрати насилственото въдворяване на селяните от Поволжието (от отряди на Червената армия и НКВД) в колхози и совхози (т.нар. "разкулачване"), след като вижда с очите си на място нечовешките страдания на хората в годините на съпътсващия този процес «Голям глад».
image
Сталин наистина е обичал децата си, но не е имал време да им отделя достатъчно внимание

image
(Абсурдът е там, че един от първите декрети на Болшевишката партия и Ленин е "ЗА ЗЕМЯТА", с който революционерите се опитват да спечелят на своя страна 70-те % безимотни и малоимотни селяни в Русия през ноември 1917 г. /става дума за онези, които не успяват да се оземлят след премахването на крепостничеството в 1870-та и при премиера Пьотър Столипин (1906-11 г.), който премахва второто закрепостяване на селяните - този път не към помешчиците, а към общината/. Декретът им разрешава да придобият частна собственост, конфискувайки именията на дворяните и църквата; След катастрофалните последици за икономиката на страната, вследствие на Гражданска война, Дзержински и Ленин измислят НЕП - тази програма съживява икономиката, като редуцира безработицата и инфлацията в града, разрешвайки немислими за социализма "капиталистически производствени отношения"; привлечен е чуждестранен капитал, с който са построени много заводи и електроцентрали, а земята е разрешено да се продава, заменя, ипотекира, апортира; Но Сталин стабилизира властта си към 1928-ма, отстранявайки Троцки и други "претенденти за короната" и отменя НЕП, като "антисъветска", като решава да отнеме частната собственост върху земята, раздадена от БОЛШЕВИКИТЕ на селяните, като ги въдвори в колхози и совхози с анонимна "колективна" собственост...)


image
image
Светлана на плаж
image
На тази снимка долу, вдясно, виждате подписа на Сталин

Когато Сталин научава, че 16 годишната му любима дъщеря, наричана от прислугата на съветския елит «Принцесата на Кремъл», е влюбена в почти 40 годишния писател и актьор, лауреат на Сталинска премия първа степен (1941 г. - за сценариите на филмите "Ленин през октомври" и "Ленин през 1918 г) Алексей (по рождение: Лазар) Я. Каплер, от еврейски произход, с когото Светлана се запознава на една от вечеринките, организирани  от брат й - Василий, и комуто девойката отдава девствеността си навръх 17-ия й рожден ден, той задейства НКВД и "проблемът" бива обвинен, че е английски шпионин и заточен е за 5 г. във Воркута, отвъд Полярния кръг, а сетне - в Инту, Автономна република Коми. Реабилитран е в 1954-та. Василий също е наказан, един месец в карцера на дисципа...
Като ученичка, Светлана непрекъснато се влюбвала в гаджетата на съученичките и приятелките си, като проваляла връзките им. Била влюбена и в Серго Берия (синът на известния НКВД злодей Лаврентий Павлович..), изключително чаровен грузински младеж; тази връзка била насърчавана, може би защото Йосиф Висарионович виждал в Серго "идеалната партия" за дъщеря си; Но връзката не се задълбочава, пък и Серго отива да учи извън Москва.
 

Първият брак на Светлана е с доктора на юридическите науки Г. И. Морозов, а вторият – с член-кореспондента на Академията на науките на СССР Ю. А. Жданов (чийто баща е известният Андрей А. Жданов, секретар на ЦК на ВКП (б)). Светлана Сталина е майка на известния съветски и руски кардиолог д-р Йосиф Григориевич Алилуев (22 май 1945 -.2 ноември 2008 г.). (на долната снимка)
image
Тя учи в 25-то Образцово училище в Москва и го завършва с отличен успех. Приета е в Московския държавен университет (МГУ) «М. В. Ломоносов», във Филологическия факултет, но след около година заболява и прекъсва следването. След възстановяването си се записва в Историческия факултет. Специализира «Нова и най-нова история на света», интересува се от Германия. Завършва този факултет на МГУ и защитава аспирантура към Академията по обществени науки при Централния комитет на КПСС .След дипломирането си работи като преводач от английски език и литературен редактор, превежда самостоятелно няколко книги, в това число и произведения на английския философ - марксист  Джон Люис.
image
Екатерина Жданова - първата дъщеря на Светлана, с внуче; на долната снимка - Жданова на младини
image
През 1944-та Светлана се омъжва за Григорий Морозов, съученик на брат й – Василий Й. Сталин. От този брак, впоследствие неофициално разтрогнат, се ражда първото й дете – Йосиф Г. Алилуев. През 1949 г. Светлана се свързва с Юрий Жданов, който припознава юридически сина й от предишния брак за свое дете. През 1950 г. Светлана ражда дъщеря си Екатерина, от втория си съпруг. След смъртта на известния си баща, Светлана Сталина работи в Института по световна литература от 1956 до 1967 г.
През м. май 1962 г. се кръщава заедно с децата си в Източното православие при московския протоиерей Николай Голубцов. След разкритията на Никита С. Хрушчов за престъпленията на Сталин срещу народите на Съветския съюз, Светлана се затваря за известно време в себе си и се отчуждават с втория й съпруг.
Тя променя фамилията си от “Сталина” на “Алилуева” през м. септември 1957 г.
Жданов младши,  Светлана и Василий на погребението на Сталин
image

image
Наследниците на Йосиф Висарионович от първия му брак с Екатерина Сванидзе (източник - "Комсомолская правда", Украина)

ЕМИГРАНТСКИ ГОДИНИ На 20 дек. 1966 г. Светлана пристига в Индия, придружавайки праха на  своя добър приятел и трети сериозен спътник в живота Браджеш Сингх, с когото не сключват официално брак. На 6 март Светлана се обръща с молба до съветския посланик Бенедиктов в Делхи да й се удължи престоят, но той настоява, че тя трябва да се завърне в СССР на 8-ми, като й обръща специално внимание, че повече може и да не получи никога през живота си разрешение да напуска страната. Същия този ден тя се появява в посолството на САЩ в Делхи с паспорта и багажа си и моли за предоставяне на политическо убежище. Влиятелният тогава член на Политбюро към ЦК на КПСС Алексей Н. Косигин се разпорежда съветските служби да не осуетяват намеренията й.
  …решението ми да стана ‘невъзвръщенка’ през 1967-ма се дължеше не на политически, а на чисто човешки причини. Ще ви припомня тук, че, заминавайки за Индия, за да върна в родината му праха на един близък приятел – индиец, нямах никакво намерение да нарушавам законите, като се надявах до месец да се завърна у дома. Но, може би, в онези години аз станах жертва на сляпата си идеализация на т. нар. “свободен свят”, за среща с когото не бях готова и чиито измерения и изкушения бяха напълно непознати за израслото в ‘прекрасна изолация’ мое поколение... Светлана Алилуева   
Животът й на Запад продължава с издаване на книга със спомени за баща й, семейството и живота на кремълския елит, озаглавена «Двадесет писма до един приятел» («Двадцати писем к другу») през 1967-ма. Книгата предизвиква световна сензация (става бестселър) и донася на Светлана приходи от около 2,5 млн. долара, каквито никога не е сънувала. За известно време тя се установява в Швейцария, а после се премества в САЩ. Природеният брат на Светлана Алилуева - Владимир Фьодорович Алилуев, си спомня, че тази книга е била започната още в СССР. Едно копие от ръкописа било откраднато и попада в ръцете на съветския журналист Виктор Луи, който по свои тайни канали прехвърля на Запад ръкописа и публикува откъси от него в германското списание «Щерн», умишлено изкривявайки редица факти; Луи твърдял, че тази книга, издадена със заглавие «Толко один год», е писана "под диктовка на опитни специалисти". Така че, установявайки се на Запад, Светлана попада под особеното внимание на специалните служби... image

Светлана като "гражданин на света", 1967 г.
image
Пресконфенренция на Светлана, при изненадващото й завръщане в СССР през 1984 г.

image
Наследниците на Йосиф Висарионович от втория му брак с Надежда Сергеевна Алилуева (Източник: "Комсомолская правда", Украина)

През 1970 г. Светлана Алилуева се омъжва за американския архитект У. У. Питърс, от когото ражда дъщеря – Олга Питърс (която по-късно променя имената си на Крис Ивънс (Chrese Evans)). 
image
Единствената достоверна снимка на Сталиновата внучка Крис Ивънс, която открих в нета. (Източник: "Комсомолская правда", Украина). Работи като управител на бутик в щата Орегон

Развеждат се през 1972 г., като Светлана запазва имената «ЛАНА ПИТЪРС» за новата си самоличност. Паричните дела на ЛАНА в емиграция вървят много добре. Хамбургското списание «Шпигел» откупва авторските права за Германия на спомените й срещу 480 000 дойче марки, което по тогавашния курс се равнявало на 122 000 щатски долара, докато в СССР, по думите на нейната племенница Надежда, Сталин завещава на дъщеря си скромната сумичка от 30 000 рубли (около 5 000 долара, по разменния курс от 1953-та).  Напускайки родината си, ЛАНА Алилуева живее с пари, спечелени от преводачески услуги и писателски труд, както и от волни пожертвования, получени от частни лица и неправителствени организациии. През 1982 г. Лана Алилуева се премества от САЩ в Англия, в Кембридж, където записва дъщеря си в квакерско училище – интернат. Отдава се на пътешествия и обикаля почти целия свят. Завръщане в СССР Оказвайки се в пълна самота, вероятно, както и разочарована от прелестите на "свободния свят", през м. ноември 1984-та неочаквано (или по молба на сина си Йосиф, според друга версия), ЛАНА пристига в Москва с дъщеря си, която не разбирала нито една дума на руски. ЛАНА предизвиква нова световна сензация, давайки пресконференция, на която заявява, че на Запад «не е била нито ден истински свободна». Съветските власти посрещат ентусиазирано бившата «Кремълска принцеса», като незабавно възстановяват съветското й гражданство и издават нов паспорт. Но скоро настъпва разочарование, т.к. ЛАНА не успява да открие общ език и допирни точки нито със сина си Йосиф, нито с дъщеря си Екатерина, които изоставя през 1967-ма. Отношенията й със съветските власти се влошават ден след ден; Мести се в Грузия, където живее на държавни разноски в тристаен апартамент с подобрени показатели, отпусната й е месечна издръжка от правителството на републиката, специално снабдяване (като за висш партиен функционер или държавен служител), получава правото да използва личен автомобил от гаража на грузинското правителство. В родината на баща й – Грузия, Светлана Алилуева посреща  60-ия си рожден ден, тържествено отбелязан в Музея на Йосиф Висарионович в град Гори. В това време дъщеря й Олга посещава англоезични училища, занимава се с конен спорт, учители-доброволци й преподават у дома уроци по руски и грузински език. Но и в Грузия ЛАНА има много сблъсъци с властите и бившите си познати, приятели и роднини.
image
Второ заминаване на Запад Изкарвайки две непълни години в родината, Светлана Алилуева пише писмо до ЦК на КПСС с молба да й бъде разрешено да се завърне в САЩ. Въпросът е уреден с намесата на Михаил Горбачов и през ноември 1986 тя отпътува за САЩ, запазвайки до края на живота си и двете гражданства. Алилуева се заселва в щата Уисконсин. През 1992 г. репортери я откриват в дом за стари хора в Англия, в лондонския квартал Кенсингтън-Челси. След това е засечена да живее в манастир в Швейцария, принадлежащ на Йоанитския орден.  Дъщеря й Олга Питърс живее отделно в САЩ. През 2005 дава интервю за ТВ "Россия" за док. филм «Светлана Аллилуева и её мужчины». През 2008 Алилуева, прекалено дълго отказваща разговори с журналисти, се снима в 45 мин. док. филм  «Светлана о Светлане». В последните си години Светлана Алилуева е засечена да живее и в околностите на град Медисън, щата Уисконсин, а дъщеря й Олга Питърс (р.. 1973) живее в Портланд, щата Орегон. Светлана Йосифовна Сталина – Алилуева почива на 22 ноември 2011 г., в дом за възрастни хора в град Ричленд от рак на дебелото черво, но смъртта й е обявена едва на 28-ми, след като е било проведено щателно полицейско разследване, по настояване на местната прокуратура (все пак се касае за ВИП ОСОБА – дъщерята на Сталин!!!), което е установило, че «няма нередни обстоятелства» около смъртта й.
  Любопитен детайл се съдържа в дневника на известния съветски дипломат В. Семьонов. По спомени на Михаил Шолохов, в тесен кръг веднъж Сталин обяснил причината да не желае да построи отделна ДАЧА за дъщеря си с: “Още на втория ден, след като пукна, вие ще конфискувате жилището й, така че защо да прахосвам държавни ресурси за лични дела?!” Когато ‘обидените’ съратници на Вожда започнали да протестират възмутено, Сталин заковал финалния гвоздей в раната: “Вие първи ще ме погребете!».    
   image С. Алилуева е написала 4 книги със спомени, издадени извън Русия:
       
Двадцать писем к другу (Ню-Йорк, Harper & Row, 1967)
  • Только один год (Ню-Йорк, Harper & Row, 1969), ISBN 0-06-010102-4
  • Книга для внучек: Путешествие на родину (Ню-Йорк, Liberty Publishing House, 1991)
  • Далёкая музыка (изд. 1984 г. в Индия и през 1992 г. в Москва)
Превела е от англиски книгата «Мюнхенският заговор» на Е. Ротщайн (1959 г.), писала е кратки очерци, вкл. и за Борис Пастернак, както и начало на  поредицата «Книги за внучката».

Превод от руски и редактор на биографичната статия: Здравко Б. Спасов, 04.12. 2011 г. Снимките са заети от сайтове на ИТАР-ТАСС, РИА НОВОСТИ, сп. СПУТНИК, сп. Огонек и в-к "Комсомолская правда" - Украина








Гласувай:
29


Вълнообразно


1. solinvictus - Tи си цяла енциклопедия, браво!
04.12.2011 20:25
Tи си цяла енциклопедия ,браво!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9569907
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!