Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2021 20:23 - Ново проучване открива, че хората могат да получат достъп до по-високо ниво на съзнание
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1106 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 20.06.2021 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Ново проучване открива, че хората могат да получат достъп до по-високо ниво на съзнание

image

Публикувано Преди 5 дни 

На15 юни 2021 г.

ОтГаутам Педада 
 


image

Снимка от Зеленов Юрий

НАКРАТКО
  • Фактите:

    Ново проучване хвърля светлина върху съществуването на по-високо ниво на съзнание при хората, което е достъпно.

  • Отразяват върху:

    Произхожда ли съзнанието от мозъка или някъде другаде? Какво казва това за това кои сме ние като хора?

 

Ново изследване откри открити доказателства за по-  високо ниво на съзнание . Изследователите използваха оборудване за образна диагностика на мозъка, за да анализират малките магнитни полета, създадени в мозъка, и откриха, че при три психеделични вещества една мярка на съзнателното ниво - разнообразието на невронните сигнали - е постоянно по-голяма.


Невролозите откриват продължително увеличаване на разнообразието на невронните сигнали - мярка за сложността на мозъчната дейност - при хора под въздействието на психеделични вещества в сравнение с времето, когато са били будни.

Разнообразието от Brai н  импулси дава математически показател за степента на информираността. Хората, които са будни, например имат по-разнообразна мозъчна активност от тези, които спят, според тази мярка.

Това обаче е първото проучване, което показва, че многообразието мозъчни сигнали е повече от изходно ниво, т.е. Предишни изследвания са фокусирани върху намалените състояния на осъзнатост, като сън, анестезия или така нареченото вегетативно състояние. Необходими са повече изследвания, използващи сложни и разнообразни модели, според изследователите, които са предпазливи с надежда.

Професор Анил Сет, съдиректор на Центъра за наука за съзнанието на Университета в Съсекс, заяви:

"Това откритие показва, че мозъкът на психеделиците функционира съвсем различно от обикновено."

  rLivingЗдравословен живот

„Както се оценява от„ глобалното разнообразие на сигналите “, електрическата активност на мозъка по време на психеделичното изживяване е по-малко предвидима и по-малко„ интегрирана “, отколкото по време на редовно съзнателно будност.“

„Тъй като тази мярка вече показа своята стойност като мярка за„ съзнателно ниво “, можем да кажем, че психеделичното състояние се явява като по-високо„ ниво “на съзнанието от нормалното, но само по отношение на тази специфична математическа мярка.“

За проучването Майкъл Шартнър, Адам Барет и професор Сет от Sackler Center преразгледаха данните, събрани преди това от Имперския колеж в Лондон и Университета в Кардиф, при които на здрави доброволци е дадено едно от трите лекарства, за които е известно, че предизвикват психеделично състояние: псилоцибин, кетамин и LSD.

 

Използвайки оборудване за образна диагностика на мозъка, учените изследваха малките магнитни полета, създадени в мозъка, и откриха, че и при трите лекарства тази мярка за съзнателно ниво - разнообразие на невронните сигнали - е постоянно по-голяма.

Изследователите подчертават, че това не означава, че психеделичното състояние е „по-добро“ или „по-желано“ състояние на съзнанието; по-скоро демонстрира, че психеделичното мозъчно състояние е различно и може да бъде свързано с други глобални промени в съзнателното ниво (напр. сън, анестезия) чрез използване на проста математическа мярка за разнообразие на сигнала.

„Това идентично подобрение в многообразието на сигналите беше открито и за трите лекарства, въпреки тяхната доста различна фармакология, и двете са доста забележителни и също така окуражаващи, че резултатите са стабилни и възпроизводими“, каза д-р Muthukumaraswamy, който участва в трите оригинални изследвания.

Констатациите могат да помогнат за подхранване на текущи разговори относно строго контролираната медицинска употреба на такива лекарства, като например при лечение на тежка депресия.

„Строгите изследвания на психеделиците предизвикват по-голям интерес, не на последно място поради терапевтичния потенциал, който тези вещества могат да имат, когато се приемат разумно и под лекарско наблюдение“, каза д-р Робин Кахарт-Харис от Imperial College London.

„Резултатите от текущото проучване ни помагат да разберем какво се случва в мозъка на хората, когато те преживеят разширяване на психеделичното съзнание. Хората често съобщават, че имат „прозрение“ при употребата на тези вещества и когато това се случи в терапевтична обстановка, това може да предскаже полезни резултати. Настоящите открития могат да ни помогнат да разберем как е възможно това. "

В допълнение към информирането на потенциални медицински приложения, изследването допринася за развитието на научни знания за това как са свързани съзнателното ниво (колко осъзнат е) и съдържанието на съзнанието (това, което човек съзнава).

Според професор Сет:

„Открихме връзки между интензивността на психоделичните преживявания на субектите и вариациите в разнообразието на сигналите. Това показва, че нашата метрика е тясно свързана не само с глобалните промени в мозъка, причинени от лекарства, но и с особеностите на мозъчната динамика, които са в основата на специфични видове съзнателно преживяване. "

Понастоящем изследователският екип концентрира усилията си върху определянето на това как определени промени в информационния поток в мозъка подкрепят някои компоненти на психеделичното преживяване, като халюцинации.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741652
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031