Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2021 04:00 - Озлоблението и завистта
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2475 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В дребнавостите. Голяма мъка. Там е гнездото на злобата и завистта. Злобеят тези в дребното. Те, същите и завиждат.

    Злобата, завистта и ревността са на земята, в света. Колкото по-горе, толкова по-далече от тия страсти. Дребното. Стремежът на дребното е къде масата и паниците. Белегът на охолството и успехът е достъпът до софрата, заредената софра. И защо сме тук? Да ядем. Да пием. Да се размножаваме. Смисълът на живота бил в размножаването.

    Не ти трябва кой знае какво съзнание и кой знае каква осъзнатост че да се размножаваш. А Той ни е дал съзнание. Съ-знание. И какво узнаваме с него? Размножаване, хранене и стремеж към нищоправене. Съ-знание. Онова знание, дето е там горе. Нашето съзнание е връзката ни с него. А нашата отговорност е да поддържаме тази връзка. Връзката с великото знание, където е Истината, която си остава скрита, щото не я търсим, не ни трябва. Със знанието комай е същото. Кому е притрябвало? Знание, висше знание, познание за истината, за света.

    Редица учени са се хванали здраво за една нишка към знанието и много внимават да не я изпуснат. И дълбаят ли дълбаят само там като че ли това е единствения път към истината. Те не вярват в другите пътища. Те познават един от тях и едва ли не отричат всичко различно.

    С обикновения човек е същото. Прозрял някаква истина за себе си и отрича всичко останало като неистинно. База за кръчмарски спорове.

    Тесният процеп, през който гледа света всеки от нас. През тесния е по-лесно, по-разбираемо. Колкото е по-широк процепа, толкова повече неща има за осмисляне. По-сложно е. По-трудно и по-трудоемко.

    Озлоблението - неудовлетворение от себе си, прехвърлено върху външния свят. А неудовлетворението от себе си е плод на мързел, на отлагане, на бездействие, с надеждата някой друг да стори това, от което ние се нуждаем. Но другият не го сторва и естествено е виновен. Много ясно.

    Кат се хванеш да правиш нещо, то никога не върви по мед и масло. Нервиш се, скапваш си настроението и самочувствието и не ти се захваща отново с неща, които желаеш, но нямаш самочувствие, че ще успееш. А другите все успяват. Защо ли? Ще кажеш късмет, помощ от вън, пари и...други оправдания. Не!      Тези, които успяват просто не се обезсърчават от трудностите. Трудностите са за всеки от нас, но едни се отказват, а други се учат от тях и продължават напред с хъс и самочувствие.

    Вярата в себе си. Дори да не са я култивирали у вас още в детството ви, това не ви оправдава. Не всеки родител е способен да култивира самочувствие в децата си, особено когато в самия него то отсъства. Но ти си отговорен за собственото си самочувствие, независимо от началния старт. Каквото самочувствие си създадеш и отгледаш, с такова ще разполагаш през целия си живот.

    Озлоблението и завистта са липса на самочувствие. Озлоблението и завистта са си лично твоя заслуга. Каквото си си надробил, това сърбаш. Сам си се поставил в позиция да виждаш чуждите успехи и да им завиждаш, вместо да се учиш от тях. Сам си се поставил в позиция да не вярваш в собствения си успех, защото ти липсва работоспособност и упоритост. Ама нещо не става. Ми прави го докато стане. Решаваш, че трябва да стане и не се отказваш докато стане. За мързела външни виновници няма. Колкото си по-убеден в успеха, толкова по-лесно го достигаш. Правило!

    Недоволството от другите те държи на едно място, не ти позволява да напредваш. Недоволството те тегли надолу в тинята, от която е възможно да излезеш само чрез благодарност. Благодарността е великото вълшебство, което те води към постигане на всички цели и желания, че и повече, отколкото изобщо си си представял. Благодарността е успех. Неблагодарността е затъване в тинята, в собствената тиня на завистта. 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 679215
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031