Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2021 23:42 - Български кусури и западни култури, една помакиня и академик Балевски
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 715 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 26.09.2021 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес във Велинград на автобусна спирка, попитахме жена в не-първа младост за разписанието. Тя приветливо ни обясни и с явна симпатия към жена ми и мене сподели. Като работила в Западна Европа, колко учтиво, с усмивка се отнасяли хората към нея, а колко лошо сме се държали ние българите.

Добре, но ние с жена ми сме българи, тя тракийка, аз мизийско-македонски мелез. Жената на спирката е помакиня и всъщност чиста българка, със стари родопски следи в литературния говор. И си говорим с усмивка и естествена човешка симпатия ние, лошите българи. Разделихме се като приятели. Но у мене остана болката от лошите думи за българите въобще.

И си спомних какво ни разказа веднъж професор академик Балевски.

Преди два века и половина (вече са три и нещо), когато Нютон пише легендарния си труд "Математически начала на натур-философията", с интегралното смятане и законите на гравитацията, у нас излиза книжка за ТРИТЕ аритметични действия - събиране, изваждане и умножение. Последното изречение е, че има още едно действие, деление, но то не е за всяка глава.

Преди Нютон и преди турско, френски пътешественик посещава България и пише, че в едно българско село има повече грамотни хора, отколкото във френския кралски двор.

Спомних си още, че като студент, в родния ми краен софийски квартал Надежда, ме попита нещо един леко пийнал възрастеен човек. Като му отговорих, ми каза "Ти си учен човек, сладка ти е приказката".

*   *   *

Нашето изоставане от Запада.

Западът, настигнал ни е и далече надминал, докато сме били "рая", дойно стадо на Османската империя.

След освобождението бързо тръгнахме напред, но ни смазаха националните катастрофи след Междусъюзническата и Първата Световна Война. След 9-ти отново тръгнахме бързо напред, но ни спря  ВНОСНАТА цветна "революция". Която прати милиони да работят в чужбина. И споменатата помакиня между тях. Тя не знае за Балевски и Нютон, тя е видяла разлика между кусури и култури и Е ПОВЯРВАЛА НА МОДНОТО ДНЕС БЪЛГАРОХУЛЕНЕ. Къде по-образовани са повярвали. Като един от най-злостните майцеплювци, английския възпитаник и стихоплетец МТ, роден 1946-та.




Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Тия две, даже три национални катастрофи
17.09.2021 06:44
Тия две, даже три национални катастрофи, НЕ са вина на българския народ. Напротив. Военният гений на българите е ПРЕпотвърден в ново време на Шипка, край Сливница, където обръщаме в бяг сърбите през 1885-та, при превземането през Балканската война на Одрин, укрепен непревземаемо от германски инженери, край Дойран и всъщност навсякъде. Вината е на Стефан Стамболов с голямата уста и жалките дела. Стамбул-Стефчо, довел на българския трон Фердинанд, но това е обширна тема,
Няколко пъти съм припомнял ФАКТИТЕ за ролята на Стамболов, прехвален от... съучастниците му в националните катастрофи, психо-десните русофоби, господстващи СЕГА в медиите и нета. Тук ще посоча само постинга "Стамболов" от 03.07.2020.
цитирай
2. krumbelosvet - Ето един бисер на майцеплювство
21.09.2021 01:22
Въпросът е сложен
Той ни тревожи
Не знаем, гадаем
Кой ни го сложи.

Няма да отгадае авторът. Той люби, тачи и милее един свой английски ментор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954009
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031