Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.07.2019 16:00 - Il Cristo Velato
Автор: mileidi46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1544 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 26.07.2019 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Или мраморните воали....
Исках да направя много изчерпателен разказ за тези скулптури,исках да намеря материали на български език,за да не превеждам много материали,но уви..почти нищо  за тези мистични щедьоври и за катедралата Сан Северо в Неапол...
и това което намерих,изобщо не  отговаря на истината..


https://gigafox.ru/bg/zdorove/shedevry-mramornoi-vuali/


image
Забуленият Исус
Статуята е направена от Giuseppe Sanmartino (1720 – 1793),и е завършена през 1753 година!!На 33 годишният гений са му броени само 50 дуката за труда...

image

завоалираната Мадона...незнам защо се съхранява в Канада..:((((
 image
https://yael-shoshany.livejournal.com/260250.html
Франческо Квиероло (1704-1762
италиански скулптур направил тази страхотна статуя в памет на бащата на принц Сансеверо основателят на тази мистична  Cappella Sansevero. 
imageКак се прави мрежа от мрамор!!
Всяка статуя имма мистично послание,,мрежата на греха,от която ангелчето му помага да премахне,земното кълбо с отвореното евангелие и това ,което пише там..
image
принцът на Сансеверо- Раймондо  де Сангро е, масон,алхимик, езотерик и научен изследовател, измислил нови вещества и нови машини, изучавал човешката анатомия. Дестилира морска вода; той е създал наркотици; той изобретява нови сплави на метали, изкуствен восък, водоустойчива материя, с която крал Карл III от Бурбон сам е направил наметала, за да отиде на лов в дъжда!!Много странна автобиография,но най-странни са неговите две,, анатомични машини",които се съхраняват в подземният етаж на капелата кръстена на негово име!

Моделите са поръчани от Раймондо ди Сангро , принц на Сансеверо, и са реализирани от Джузепе Салерно , анатом от Палермо , около 1763 г.  Някои легенди, опровергани от съвременните изследвания, обясняват прякото участие на принца в строителния процес. докато всъщност той само ги купуваше.  Договор, открит в нотариалния архив на Неапол, гласи, че di Sangro е предоставило на Salerno метален проводник и восък за работата. 

За първи път те бяха описани подробно в Breve Nota (кратко бележка), водач от 18-ти век към Palazzo di Sangro и неговия съседен параклис. Той също така разказва за съществуването на трета машина, плод с плацента : той е бил изложен заедно с другите две машини до 90-те години, когато е бил откраднат. Моделите първоначално са били разположени в така наречения апартамент appalamento della fenice (апартамент Феникс) в Palazzo di Sangro, където през 1775 г. те са били видени от Marquis de Sade , [ и са били преместени в параклиса само след смъртта на принца. ,

В изключителни детайли във възпроизвеждането на кръвоносната системата  е зад популярната легенда, посочени в гореспоменатото ръководство, а също цитиран от Бенедето Кроче , казвайки, че двете машини са били реализирани чрез алхимия експерименти, извършени от Sansevero на двама слуги, когато все още са били  живи, инжектиране в тялото на съединение на основата на живак, което би превърнало кръвта им в метал, запазвайки кръвоносната система след смъртта.  Според есе от Серджо Атанасио, професор по история на архитектурата, принцът не е участвал пряко в създаването на двата модела, но ги е купил директно от Салерно, след като са били завършени. 

image   скелет на мъжкият модел

През 2008 г. група от изследователи от University College London получиха разрешение от собствениците да анализират моделите в параклиса. Те открили, че скелетите са истински човешки, докато моделът на кръвоносните съдове е направен с метална жица, оцветен восък и коприна, използвайки техники, общи за анатомичните изследвания от онова време,  без доказателства в полза на популярните легенди. , [Според техните открития, моделите съдържат някои грешки в възпроизвеждането на кръвоносната система, които не са съвместими с живота  Друг анализ, извършен през 2014 г. от медицински екип от Ospedale San Gennaro в Неапол потвърждава автентичността на двата скелета и грешките във възпроизвеждането на кръвоносната система, но ги счита за съвместими с живота. Те също така похвалиха точното възпроизвеждане на коронарната система , въпреки липсата на познания по това време. 

Описание 

Двата скелета са разположени в cavea sotterranea на параклиса, вътре в стъклени витрини.  Първоначалното местоположение на женския скелет, е на платформа, позволяваща наблюдение от всички страни, предполага се, че моделите са били предназначени като обекти от любопитство, както и модели за изследване на човешката анатомия.  Двата черепа са изрязани, а получените части се задържат заедно чрез метални панти, което им позволява да се отварят. В таза на женският скелет се виждат, фрактури, съвместими с вродени увреждания, което предполага, че жената   умряла при раждането на дете. Костите са закрепени заедно с метални жици и пирони, а някои от тях не са на място. 

На краката на жената е поставен плод, който според ди Сангро умира заедно с майка си по време на раждането. Запазено е с изключителна грижа, заедно с плацента и пъпна връв , но е била откраднато през 90-те години
image



image
Истината за тези анатомични скелети и до днес не се знае..















Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Къш
26.07.2019 16:30
Маиняй са с тия буклуци от тука, че сега ша прата Юла да та погне.
цитирай
2. mileidi46 - Плашиш ли ме или..кФо??
26.07.2019 20:20
анонимен написа:
Маиняй са с тия буклуци от тука, че сега ша прата Юла да та погне.


не ме страх от Юла,а и тя не се занимава с такъв ,,тип разследвания"!!!:)

пп.
Мислех да деактивирам този постинг,защото отдавна беше само маркиранана чернова, но съм забравила да сменя датата за публикация,(докато го оформя поради сложната тематика на материала...) ,но сега няма да го деактивирам,за да не си помислиш,че си ме уплашил с твоят коментар!!:))
Тези произведения на изкуството са уникални щедьоври в арт историята на целият свят!!! И да кажеш ,че са боклуци,значи си се индентифицирал в тази категория..Когато идеш в Неапол посети тази катедрала,казва се Сансеверо,разгледай тези мистични скулптури и слушай внимателно историята им.И тогава се изкажи по въпроса...
ОК??
цитирай
3. mar866 - ...
27.07.2019 11:47
Хахах тоя горе, дето те плаши с Юла, май е от твоя край?! :)))
Аз понеже имам гости, та в сряда ги водихме до Лорето. После в месинджъра пуснах няколко снимки на една приятелка от БГ, а тя ме попита къде е това. Понеже ме мързи да пиша, реших да й постна някой линк на български. Почти никаква информация, като изключим десетина безмислени реда, преведени от гугъл преводача :( който казваше, че къщата на мадоната е пренесена в Лорето от ангели! (Разбирай - семейство Анджели_ :)))
цитирай
4. mar866 - ...
27.07.2019 11:49
Оооо, забравих палчето! :))
цитирай
5. mileidi46 - :)))Дали е от моя край??
27.07.2019 13:57
mar866 написа:
Хахах тоя горе, дето те плаши с Юла, май е от твоя край?! :)))
Аз понеже имам гости, та в сряда ги водихме до Лорето. После в месинджъра пуснах няколко снимки на една приятелка от БГ, а тя ме попита къде е това. Понеже ме мързи да пиша, реших да й постна някой линк на български. Почти никаква информация, като изключим десетина безмислени реда, преведени от гугъл преводача :( който казваше, че къщата на мадоната е пренесена в Лорето от ангели! (Разбирай - семейство Анджели_ :)))


Нямам представа кой ,кой е в този сдухан сайт,а и изобщо не ме интересуват!!:))Аз го използвам вече само, за да архивирам някои материали ,които са ми интересни и понеже почти не влизам тук,някои материали от архивите излизат автоматично като постинг,когато забравям да им удължавам срока за,,пускане"..И се получава конфузна ситуация ,като този постинг:)))Вчера се наложи да го дооформям в движение,за да не го деактивирам ..А бях много изморена,защото току що се бях приземила в Люксембург,и в къщи се бях притеснила,да не са ми счупили ПАК лаптопа на летището в Милано, защото беше в куфарчето ми,(често не ми го дават с мен на борда при качване в самолета:))Обаче минах само с едно изпускане на земята при преминаване на багажа през скенера :)И те такива ми ти простотии!:)За простотиите в Гугъла не ми се коментира...особено за българският!!
Мойта италианска внучка, в момента се намира в момента някъде там близо около теб на море за един месец в Пулия,но забравих името на града..Летяхме едновременно -тя за Пулия, аз за Люксембург,братчето и с баба си(италианската)- за Ричоне пак за един месец,майките им(дъщерите ми и двете) утре заминават заедно за Будва ,само аз ще си остана сама тук ..с КУЧЕТО:))))Докато се върнат,защото мен не ми се ходи в Будва!!Бях миналото лято там и не съм възхитена!!Като се върнат аз си грабвам куфарчето и лаптопа и ще летя до Видин,за да си видя правнучето ,че стана на 8 месеца ,а аз не съм го видяла ,освен на видеа и снимки...и ме е срам..
цитирай
6. mileidi46 - :)))
27.07.2019 14:12
mar866 написа:
Оооо, забравих палчето! :))


Палчето няма никакво значение..
Извинявай за дългият коментар,направо се олях,не е в мой стил:))
Радвам се,че се отби,мислех си за теб..особено заради ,,климатичните промени"..пак имаше потоп май при теб там..В Болоня само една градушка ни раззмаза,докато бях там..Нагушкай малкият принц...с обич от мен!!
цитирай
7. mar866 - ...
29.07.2019 11:14
Пулия е долу, на тока на ботуша, аз съм по средата (Абруцо), но на юг е хубаво и с прилични цени. Все повече италианци избират да почиват там. Вчера съседката ми с домочадието замина за Виесте.
пп. Весело лято, много ме кефиш - баба пътешественичка! :))
цитирай
8. mar866 - ...
29.07.2019 11:18
mileidi46 написа:
mar866 написа:
Оооо, забравих палчето! :))


Палчето няма никакво значение..
Извинявай за дългият коментар,направо се олях,не е в мой стил:))
Радвам се,че се отби,мислех си за теб..особено заради ,,климатичните промени"..пак имаше потоп май при теб там..В Болоня само една градушка ни раззмаза,докато бях там..Нагушкай малкият принц...с обич от мен!!

Наводнението минава и заминава, най-много после да отмиеш тинята, но градушката ни унищожи - колкото портокал, не преувеличавам. Всички сгради са със счупени покриви. Колите са като след бомбардировка, но...природа, наказва ни и си отмъщава :(
пп. Принцът след две седмици става на пет! Вече се оглежда за булка по плажа :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mileidi46
Категория: Хоби
Прочетен: 8342105
Постинги: 2049
Коментари: 15603
Гласове: 32633
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930