Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.06.2019 13:06 - БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧА НА СМЪРТНИК,ЧАКАЩ ПРИМИРЕНО СЪДБАТА СИ!!
Автор: mileidi46 Категория: Хоби   
Прочетен: 975 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 СТАТИЯ ПОСВЕТЕНА НА ЗАСПАЛИТЕ БЪЛГАРИ,ОТ УМБЕРТО ЕКО!!

“България прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си!
Тези, които мислят за бъдещето емигрират, а тези, които останат биват смазани!
Наблюдавам вашата страна отдавна и знам, че тука нещата се случват или с голяма доза закъснение, или изобщо не се случват.

Интересни сте ми. Виждате ли, навсякъде около вас ври и кипи, светът се променя. Свидетели сме на революции и протести, като започнем от арабския свят, минем през Щатите, Европа и стигнем до Русия. Хората се обединяват в опит да задават въпроси, да търсят отговори и да предизвикват промени. България е една от малкото страни, в които някак си тези неща остават извън кадър и обществото не реагира или, ако го прави, то е вяло и апатично, да не кажа безлично. По скоро някак си по задължение, а не с истински хъс и емоция.

Не градя впечатленията си само от последните години, но и от времето, когато Източна Европа преживяваше това, което сега преживява арабският свят. И тогава във вашата държава промяната премина някак си спокойно, лежерно, да не кажа, че това, което трябваше да стори обществото, бе сторено от комунистическата върхушка. Вие бяхте и си оставате прецедент, властимащите свалиха сами себе си, пребоядисаха се и отново поеха управлението, докато обществото им ръкопляскаше по площадите, имитирайки някакви опозиционни митинги, дори не и протести.

Обществото ви прилича на подритван от тълпата човек, оказал се не по своя воля в центъра на протест, опитващ се да си пробие път през множеството, но вместо това понесен от него. Този човек не знае на къде го водят, не знае какво се случва, не желае да участва в този протест, но не знае как да излезе от тълпата. Единствената му цел е да се отскубне и да намери сигурно място, откъдето да може да наблюдава ставащото, но не и да участва.

Ако погледнем държавата ви като цяло, то тя привлича внимание именно със странното спокойствие, царящо в нея. Независимо какво, къде, как и защо се случва, това сякаш не оказва особено влияние върху България. Реакция няма. Прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си, такава, каквато Бог му я е отредил.

За съжаление не. Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?

Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости, огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората, населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат, то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особено в съвременния свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и за мен в частност.

От това, което виждам, не бих могъл да ви обнадеждя. Обществото и не само вашето се дели на три части: Такива, които са забили поглед в миналото; такива, които живеят изцяло в настоящето и такива, които гледат в бъдещето. Тези, които са се втренчили в миналото, се гордеят с постиженията на предците си, но са неспособни да им подражават, именно защото живеят с миналото и не осъзнават реално протичащите промени около тях. Те дърпат страната назад, искат да върнат това, което е било, но нещата се променят и това, което е вършило работа вчера, днес я спъва. Ако вашият княз Борис бе като тях, то надали щяхте да имате азбука и собствена писменост.

Тези, които живеят в настоящето, те се интересуват само от себе си, ден за ден, всеки ден. Едни заради бедност – душевна и материална, други заради алчност! Едните са обзети от страх, стрес и апатия, а другите от корист, завист и жажда за плътски удоволствия! Те смятат, че парите са основното средство, което ще реши проблемите им, ще им даде сигурност и стабилност. Те са жертва на промените и вярват, че с пари могат да си осигурят един остров на спокойствието, където спокойно и блажено да изживеят дните си, без да се налага самите те да се променят. Те живеят в безвремие, в едно безкрайно тягостно настояще, вкопчили се в днешният ден, страхуващи се от утрешния. От тях не можеш да очакваш нищо, те не могат да се борят, защото не знаят за какво.

Тези които живеят с мисълта за бъдещето, те са хората, които движат света. Те осмислят това, което е било и това което е в момента, и чертаят пътя на бъдещото развитие. Те са откривателите, мислителите и идеолозите на обществото. Те са строителите на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма. Те са тези, които търсят смисъла на живота.

За съжаление, при вас тези, които гледат към бъдещето, са подложени на убийствен натиск да бъдат претопени в останалите две групи. На тях не им се дава поле за изява, нямат възможност да развият и реализират идеите си. Тези хора, обаче, не приемат и никога не са приемали с примирение наложените им ограничения, и не са се поддавали на натиска на апатичната маса. Те търсят място, където могат да осъществят мечтите си, без да се страхуват от неизвестното, без да се задоволяват с илюзорната моментна сигурност. България не е това място – там тези които мислят за бъдещето емигрират! А тези, които останат, биват смазани.

Пагубното за България е, че нейните управници са само люде, принадлежащи на първите две групи. Те дават за пример миналото, без да имат поглед върху бъдещето. Те следват чужди указания, чужди напътствия и служат на чужди интереси, в името на собствената си настояща моментна облага. Те са празни, кухи, безидейни. Те сочат грешките на миналото, за да оправдаят настоящето, докато се страхуват от бъдещето. Това е вашият елит.

Всъщност има място и за оптимизъм. Може би България е първата глобална държава. Тя ще е първата, която ще се разтвори в новия свят, и нейните чеда, гледащи в бъдещето, ще станат водачи на земното население. Виждаме, че доста българи и хора с български корени заемат престижни политически и научни постове в целия свят. Един ден светът ще бъде обединен в една общност – планетата Земя и може би българите са тези, които поставят началото на този процес, давайки пример на целия свят със спокойното приемане на смъртта на националната си държава. Българите няма да умрат, не и тези, които гледат в бъдещето, те просто ще се наричат земляни.”

Умберто Еко




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Българие си е много добре-
14.06.2019 14:34
уредена и спокойно страна е. За разлика от Италия, която всеки момент ще се срине. А италианците живуркат с 300 евро месечно. Затова пенсионерите им масово се изселват в България.

А ти, дропличке, доволна ли си, като хулиш Родината? Що за долнопробна отрепка си? Добре, че изродите като теб се изметоха оттук...
цитирай
2. getmans1 - Да си умреш от смях. . . „Размишления ...
14.06.2019 15:57
Да си умреш от смях ... „Размишления без страсти„ ... да бе, да ... аз бих добавил „ и без ум„ и всичко ще си дойде на мястото.
Като държава и народ проблемите ни не са никак малко ама алоооу, глей тук;

https://neverojatno.wordpress.com/2012/01/12/ueko/

И правилно;
„Професия:За много хора ПРОБЛЕМЪТ е в това, че имат остър език, И че го комбинират с тъп мозък!...„

Сега остава да видим да и дали ти стиска ...


цитирай
3. mileidi46 - За двамата коментирали:
14.06.2019 18:01
По законите на Природата,когато човек умира -ТЯ го превръща в ОРГАНИЧНА ТОР!!
Но някои индивиди, започва да ги преработва още приживе....
цитирай
4. krapetz - Мисля че писанията на въпросната персона
15.06.2019 10:38
Са силно преувеличини и песиместични, такива хора като нея, не заслужават да живеят в родината си, те бягат в чужбина да слугуват там , и правилно, защото родината ни не се нуждае от такива като тях.
цитирай
5. mileidi46 - !!!
15.06.2019 15:40
krapetz написа:
Са силно преувеличини и песиместични, такива хора като нея, не заслужават да живеят в родината си, те бягат в чужбина да слугуват там , и правилно, защото родината ни не се нуждае от такива като тях.


Има хора ,които не искат да чуват, дори да им крещиш с всичка сила,но има и хора,които ако искат да разберат истината,ще я разберат,дори и да мълчиш!!!
А ти дори не си нито прочел,нито разбрал,че есето е написано от Умберто Еко--и дори съм посочила името му....важното е,че си се постарал да коментираш ,,компетентно"-моя житейски статус!!!
Не е ли редно да се запиташ ,дали твоята,, родина" има нужда от такива като теб и коментиралите преди теб??? Дали вашите ,,житейски статуси",отговарят на нейните потребности???
Не съм влизала в твоето лично пространство и не съм ти давала наклон на оная ти работа ,как да, и кого да чукаш --жена си ..или комшийката!!!
Да си чувал някога за Умберто Еко??? Влез в сайта му и му дай съвет,какво и как да пише...
цитирай
6. getmans1 - mileidi46 - !!!. . . Само да попитам, ...
15.06.2019 17:28
mileidi46 - !!! ... Само да попитам, а Ти погледна ли линка който ти препоръчах ... там ясно се вижда кой е написал тази статия която твърдиш, че е от сайта на Умберто Еко ...

Коментираш личностите на нас коментиралите но пропускаш една подробност ... добре знаем кой е Еко и на този пасквил сме се смяли още преди години ... някои сме го чели в оригинал при „Бъзикилийкс„ ... хахаха.
цитирай
7. krapetz - Да точно моята родина има нужда от такива като мен, и няма нужда от такива като теб
15.06.2019 19:31
Затова сме и на такова дередже защото 80% от българите са настроени песиместично именно като теб. И стига с твоят Умберто Еко, той е добър писател и съм чел от неговите романи "Името на Розата" , " Махалото на Фуко ". Но от романите му не личи че е ревлив песимист. И да добавя още, не смятам че нарушавам нечие лично пространство, защото интернет пространството не е ничие. Хайде продължавай със жалванията си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mileidi46
Категория: Хоби
Прочетен: 8320239
Постинги: 2045
Коментари: 15596
Гласове: 32617
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031