Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.11.2018 16:00 - СВОБОДАТА....Е НЯКЪДЕ ТАМ...
Автор: mileidi46 Категория: Хоби   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.11.2018 15:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЩЕ СЕ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРА ЛИ ИНТЕРНЕТА???
 ИЛИ ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ ИДЕАЛИТЕ ОТ МИНАЛОТО,ЗА ДА СТАНАТ-БЪДЕЩЕ!!!!

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%BC_%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%BD%D1%8A%D1%80%D1%81-%D0%9B%D0%B8%D0%B9

Тим Бърнърс-Лий е на 34 години, когато е изобретил World Wide Web. Сега  е на 63 години и той казва, че всичко трябва да започне отново. Оказа се, не e това, от което се нуждаете, а не e това, което той иска. В други времена, между появата на нова социална форма и нейния колапс минаха векове. Сега всичко се е свило до един човешки живот.

Какво искаше Тим Бърнърс-Лий преди тридесет години, когато беше програмист в CERN? Той искаше да създаде хипертекстна система за общуване и обмен на данни, система, която няма централно и вертикално отношение на подчинение и всички участници комуникират пряко и имат равни права. Тогава преди тридесет години той все още не е бил господин или почетен професор в шестнадесет университета, но е програмист и идеалист, който вярва, че е възможен нов свят. Той все още вярва в него.

Световната мрежа, както си представи през онези години, когато седеше на компютъра на марката NeXT (нито марката, нито компанията с това име), беше терара, нова земя, отворена за креативно, мислещо, творческо човечество. Тази територия не била разрязана на граници и не била обезобразена от огради, нямаше щати и бюрокрации, служители и военни, не беше разделена на страни, националности, раси, класове, кланове, мафии и банда, беше чисто , свободно пространство за комуникация и създаване.

Тим Бърнърс-Лий е първият заселник на тази нова земя, за да създаде първия сървър в човешката история. Сега има стотици милиони сървъри и броят им нараства непрекъснато. Той създаде първия в браузъра на историята, който нямаше име, защото защо името на онази, която няма аналози и конкуренти. Сега има Chrome, Chromium, Firefox, Opera, Safari, Brave, IceCat, Edge, Pale Moon и много други браузъри.

Тим Бърнърс-Лий е първият, който качи картина в интернет - сега има милиарди снимки в Интернет. Така се промениха нещата.

И така, какво се случи с новата земя на Тим Бърнърс-Лий? Той избухна и се разшири, стана разсеяна вселена, шум и ярост, лъжи и дрънкане, хаос и глупости, заблуди и живот. В учудените си очи тихото място, което той създаде за комуникацията на физиците, се превърна в създание, създадено от човека, където половината от човечеството виси (според Internet World Stat, на 30 юни тази година 4 208 571 287 земляни използват Интернет.) Населението на Земята в същия ден е 7 634 758 428 души).

image

Снимка: Андрю Парсънс / PA Снимки / TASS

Тридесет години той наблюдава промяна, изкривяване и извращение на чистата му идея. Идеята за равноправна комуникация с всеки човек беше много бързо заменена от вертикални структури, където циклопските сървъри и мощните услуги имат милиони клиенти и роби. Мрежата, създадена за хора в бели дрехи, играеща с мъниста в строго съответствие с предписанията на Херман Хесе, пое водеща роля в бизнеса. Мрежата не диша от бизнеса, всичко се състои от гигантски магазини, реклами и тълпи от пазаруване. Държавите също се натрупват в мрежата със своите големи шпиони, хакери от Любинка, цензури от Роскъдзорор и армии на троли, водещи ежедневна война за всички грозни. В очите на Тим Бърнърс-Лий и пред очите ни се появи съвсем нов вид изкривена човешка цивилизация, в която се сляха диктатурата и търговията.

Символът на грозната симбиоза е проектът Dragonfly на Google - търсачка за Китай, която ще идентифицира телефонните номера на потребителите, които са задали въпроса.

Класическият капитализъм прави пари, продавайки стоки и услуги. Цифровият капитализъм утешава човека и го продава. За да продаде човек, той трябва да бъде приватизиран, т.е. да се оттегли от себе си. Кортес даде мъниста на местните жители и получи злато от тях. Зукърбърг дава възможност на аборигенците да комуникират и да вземат личните си данни от тях в тяхната цялост и цялост. Интернет се превърна в мястото на човешката живопис и продажба.

       

Личните данни не са само име, възраст, град, професия. И изпомпването им е не само на Зукърбърг. Личните данни са колекция от всички наши действия в мрежата, всяко наше кликване, всеки адрес, който посещаваме, нашите политически, еротични и каквито и привързаности, всички наши месеци и години, нашите покупки, интересът ни към стоки, дори и да не ги купуваме, времето, което прекарваме на този сайт или в него, в нашите разговори в разговорите и снимките, които публикуваме, дори и да са снимки на котки. Всяко от нашите действия е фиксирано, милиони такива фиксации предоставят възможност да се създаде психологически портрет на човек, който е необходим, за да се манипулира. И всеки прави това от другата страна на дисплея - от маркетинга до специалната услуга на диктатора, от веригата супермаркети до Cambridge Analytica.

Не трябва да надценяваме собствената си уникалност и изключителност. Всички ние, обитателите на мрежата, се продават в насипно състояние и от стадото на тези, които ни класифицират, разпределят по вид на поведение и описват в поведенчески модели. Ние сме част от масата. Масите се манипулират. Те са измамени, ограбени, издоени, изрязани и давани на Мулек като награда: инстаграма с картини.

Когато има вертикална система на подчинение на лидерите-хора или на клиента-сървър, има непременно злоупотреба с власт.

Когато има човек, който отнема личните му данни, има и манипулации с тях. Всичко това е съвременен интернет.

Сър Тим Бърнърс-Лий иска да върне интернет в началото и основите, които той изобрети и размисли в CERN в началото на деветдесетте години. Интернет трябва отново да стане децентрализиран. За мнозина може би ще изглежда странно, но вече се децентрализира. Съществуват острови и райони на непрекъсната децентрализация в мрежата: ZeroNet, социална мрежа Diaspora, матрична комуникационна мрежа, браузър, който позволява създаването и ходенето на децентрализирани уеб сайтове. В света има голяма децентрализация, която е най-добрата гаранция за свободата, защото децентрализирана мрежа не може да бъде убивана или цензурирана. Тя е жива, докато има поне един компютър.

Децентрализацията е смърт за йерархични системи от всякакъв вид, включително държави. Те просто нямат какво да правят в един свят, в който всеки има равни права за предаване и получаване на информация. Те не са необходими там.

Проектът на Тим Бърнърс-Лий, който той развива в продължение на десет години с няколко други хора от МИТ, се казва Solid. През септември, с отворено писмо, той обяви създаването на компанията, която ще се включи в разработването на проекта. Solid е оригиналния, основен, идеален интернет на Тим Бърнърс-Лий - но само на базата на съвременни протоколи и напълно въоръжен с модерно програмиране. Solid е ответна стачка срещу нашествениците, които извличат лична информация от хората и се разпореждат с нея. Това е връщане към идеалите от миналото, което трябва да бъде бъдещето.

image

Петър Саруханов / Новая Газета

Всеки твърд потребител създава своят собствен,, под" - не нова дума в децентрализираните системи. В "Диаспоре" той се превежда като "под". В този под - или контейнер - човек съхранява личните си данни от всички формати и типове. Под-контейнера с цялото му съдържание е собственост на потребителя, той може да го съхранява на уебсайта на доставчика на Solid или на неговия компютър или на флаш памет или някъде другаде. Той може да носи носа си от място на място. Самият той решава кой да предостави - частично или изцяло - достъп до личните си данни и кой не.

Паролите и влизанията се анулират. Всеки може да бъде представен от техния под, тяхната цифрова идентичност.

Solid Solid Tim Berners-Lee стартира и вече в мрежата. На GitHub (мрежова платформа за сътрудничество между разработчици на софтуер) това е един от най-популярните проекти наскоро. Разработката се извършва на четири сървъра, вече са създадени десетки програми за крайния потребител, сред които са мениджър на файлове, мигновени съобщения, социална мрежа, платформа за блогове и дори игра.

Всичко това досега е малка, но обещаваща ферма работи децентрализирано, без реклама и без изземване на лични данни от човек. Разбира се, това е отворен код - проект с отворен код.

Бях там, опитах тези бутони, ,,завъртях писалките,, натиснах хубав зелен кръст, почувствах странен, чист въздух от нещо съвсем ново. Има невероятно удоволствие да се регистрирате в бъдеще и да се скитате около недовършените му, все още в дизайнерските сцени улици.


https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/10/12/78180-svoboda-gde-to-ryadom

https://www.forbes.com/100-greatest-business-minds/person/tim-berners-lee

ТИМ БЪРНСЪР-ЛИЙ

Публикувах предложението си за световната мрежа през 1989 г. От самото начало си представих това като открито, универсално пространство, където всеки, навсякъде може да вземе идеите си и да ги доведе до живот, без да се налага да искат разрешение или да плащат възнаграждения. Включих тези фактори в дизайна на мрежата и направих съзнателно решение да не се опитвам да го защитя или да я патентовам. През 1993 г. CERN, моите работодатели по онова време, се съгласиха да направят кода достъпен за всеки, безвъзмездно, завинаги.

Тази отвореност е в основата на това, което прави уеб мощен. Подкрепи десетките години на творчество и иновации, отваряйки достъпа до информация, оставяйки ни да общуваме и да си сътрудничим през границите и създавайки нови индустрии. Но сега, когато мрежата се развие, тази отвореност е застрашена.

Някои правителства засилиха цензурата на информацията, за която се чувстват застрашени, като използват уеб базирани технологии за наблюдение на гражданите или дори за спиране на интернет в тяхната юрисдикция. Някои компании също се опитват да ограничат откритостта за финансова печалба, като оспорват принципа, че всички интернет трафик се третират еднакво - неутралността на мрежата. Интернет е както пазар за трафик, така и пазарен фактор (съдържание, социални мрежи и др.). Силните правила за неутралност на мрежата, които разделят тези пазари, са от ключово значение. В противен случай една група интереси може да контролира другата - катастрофа за иновации.

Отворената мрежа е плодородна основа за предприемачите да изграждат успешни компании - без да се налага да искат разрешение от доставчиците на интернет, за да позволят идеята им да излети. Вие нарушавате това "безразсъдно" пространство и вие създавате значителни бариери за следващото голямо нещо в интернет.

Отворената мрежа, както всички отворени пазари, изисква правила, за да гарантира, че тя остава справедлива и конкурентна. За икономическата, социалната и политическата полза на всички, Мрежата трябва да бъде призната като обществено благо и затворена чрез подходящи корпоративни и правителствени действия - включително и запазването на неутралността на мрежата. Никое отделно лице не може да контролира бъдещето на мрежата, но заедно можем да го запазим и да изградим мрежата, която искаме.

 image

" За икономическата, социалната и политическата полза на всички, Мрежата трябва да бъде призната като обществено благо. "










Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mileidi46
Категория: Хоби
Прочетен: 8357856
Постинги: 2049
Коментари: 15603
Гласове: 32635
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930