Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 11:43 - България и Великото преселение на народите
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 107868 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 07.04.2010 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Човекът - социално “животно” или най-големия хищник?

 

Великото преселение на народите е мощен миграционен процес на хора започнал през 3-4 век и приключил 300 години по-късно.

 

Всичко започва, когато народите от Азия “удрят” народите пред тях в Източна Европа, те “удрят” следващите в посока Западна Европа и така се получава ефекта на доминото, което довежда до загиването на Римската империя.

 

Крайния ефект е появата на нови държави, идва края на робовладелския обществен строй и започва прехода от Античността към Средновековието.

 

За основни причини се смятат климатични промени и огромен демографски прираст на варварите, които тръгват да търсят нов и по-добър живот.

 

Малко статистика в наши дни:

 

  1. Световни хранителни запаси - през Втората световна война са стигали за една година, през 2003 г. за 133 дни, а през 2008 г. само за 40 дни.
  2. Само 0.2% от фирмите в Западна Европа са с персонал над 500 души.
  3. Понятието Западна Европа включва 5 страни: Германия, Италия, Франция, Испания и Великобритания.
  4. 99.8% от компаниите в Западна Европа осигуряват над 70% от всички работни места.
  5. От посочените пет държави се пада пазарен дял за цяла “Западна” Европа в размер на 72.7%.
  6. Тия пет държави формират и 77% дял при компаниите с персонал над 500 души или т.нар. “големи” за целия регион.

 

Последствията са като концентрични окръжности, които могат да се разпростират до безкрайност … 
 

Или, ако се погледнат пак горните данни, то тия пет страни от Западна Европа в момента се.явяват като концентратор на напрежение в световен мащаб и "засмукват" към себе си всички останали. 

 

Логичния въпрос е защо?

 

Сякаш в момента вниманието на всички анализатори е приковано в дълговата криза на правителствата от ЕС и за “черна” овца е нарочена Гърция. В същото време никой не анализира защо всички развити страни страдат от този проблем като само степента им на “поражения” е различна.

 

От една страна статистиките сочат, че всеки шести човек в Света гладува постоянно. От друга страна политиците на развитите държави водят политика за всеобща “хуманност”, “толерантност” и прочие ...

 

Финансовите пазари не оказаха нужния натиск върху политиците, че моделът е сбъркан. Понеже в условия на евтино кредитиране се създаде илюзията, че възхода ще е вечен, навсякъде и за всичко.

 

Поне за момента вече се чуват и разумни доводи, че официалните статистики не отчитат бъдещите колосални разходи за пенсии и здравеопазване, които ако се добавят към досегашните критерии, нещата биха изглеждали по следния начин като “извънбалансови” пасиви на правителствата на развитите в Света:

 

-         дългът на Гърция би достигнал 875% от нейния БВП, а не 120%, каквато е официалната прогноза;

-         За Европейския съюз като цяло подобни изчисления биха показали около 434% от БВП общи задължения ( дълг + здравеопазване + пенсии при демографски срив );

-         добавяме и петте най-развити от ЕС - за Испания общ пасив 244% от БВП, за Германия – 418%, за Великобритания – 442%, и за Франция – 549%;

-         за САЩ – 890%.

 

Като цяло договора за здравно осигуряване, социално осигуряване и пенсии е обществен и всяка държава ( политик ) може да го пренаписва по всяко време, но никой не отчита източника на проблема, а само го отлага във времето.

 

А, той е: Започна ли Великото преселение на народите?

 

Политиците придават ли украса и качества на страните си, които те нямат или вече не могат да си позволят в името на заветния гласоподавател мигрирал от страната Х?

 

Финансовите пазари трансформирали ли се основно в спекуланти, където се чака за отстрел “на гюме” да минат “стадата”, поели по пътя към “Ел Дорадо” ( Ел Дорадо = страна, която не съществува, а е само във фантазиите на хората )?

 

За България:

 

На общия фон в света, пазара на труда в България. ще се влошава. Събитията неприятно съвпадат с няколко вида дискриминации, а дискриминацията създава икономически дисбаланси:

 

-         по възраст ( млади-стари );

-         по пол ( мъже-жени );

-         по етнос ( религиозна );

-         по партийност;

-         по интелект от гледна точка образование/ценз ( експертност-популизъм ) и много други ...

 

Или, едва ли ще направим изключение от общия фон, където масово се наблюдава изтичане на човешки капитал от развиващите се страни към развитите, което претоварва възможностите на последните, оттам качеството на публичните услуги намалява, а социалната среда се влошава.

 

Едва ли е учудващо, че този спад в стандарта на живот се наблюдава и при богатите и при бедните?

 

А България е просто една попътна точка от “новото” преселение на народите ... 

И дали е започнало, ще се разбере може би след стотина години.

Успех!



Тагове:   България,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - http://www. ted. com/talks/ha...
07.04.2010 12:59
http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

не мисля че световното преселение на народите е започнало. много от така наречените развиващи страни вече са постигнали завидно качество на живот за гражданите си.

освен това ако човешкия капитал е "пасив " ще се наблюдава " качеството на публичните услуги намалява, а социалната среда се влошава. " , но ако западна европа въведе емиграция по тертипа на канада и австралия (skilled worker) тогава емигрантите са по скоро актив създаващ стойност а не пасив консумиращ социални услуги.

с 2 думи моето мнение е че стандартните канали на емиграция ще се променят и няма да има тази ясно изразена тенденция от "югоизток" към "северозапад"
цитирай
2. marandi - :)
08.04.2010 18:06
Възможно е и аз да съм изтрещял и да не съм забелязал, че човешкия фактор на Западна Европа се е "втурнал" към Източна Европа, а тия от Източна Европа към Азия, т.е. процесът да е в обратна посока.

Ако е така, моля за извинение! Все пак съм Рус :)

Поздрави!

цитирай
3. анонимен - Ivanchoto
08.04.2010 20:12
"marandi - :)" - Това че си Рус е ясно, а дали процесът е в обратна посока ... ще се разбере може би след стотина години.
цитирай
4. анонимен - и какво точно искат да кажат горните ...
09.04.2010 00:48
и какво точно искат да кажат горните статистики??? каква е тезата?
явно съм по-рус :(
цитирай
5. анонимен - marandi, не съм казвал че е започ...
09.04.2010 11:41
marandi, не съм казвал че е започнало преселение от запад на изток а просто че това от изток на запад затихва. особено с развитието на технологиите и навлизането на заетостта през интернет.
естествено при войни или от региони в които няма елементарна инфраструктура (бедна африка) ще има бежански вълни, но далечния изток например вече е съвсем друга бира. погледни презентацията която съм постнал и ще разбереш ...
цитирай
6. marandi - :)
09.04.2010 11:56
Приятелю,

знам я тази презентация, която е прекрасно направена, но освен нея смея да твърдя, че Русата ми кратуна следи и анализира още стотици други данни и статистики ( да не кажа хиляди ) и се пъна да ги анализирам на по някоя друга бирка.

Та, по принцип прогнозата ми е дъглосрочна и ние едва ли ще сме живи да дочакаме да се гътне настоящия икономически модел. Където просто казах, че най-развитите държави в момента "засмукват" всичко към себе си и пораждат дисбаланси, които е твърде вероятно да съборят системата един ден.

П.П. Икономическите теории се променят, но Историята винаги се повтаря.

Поздрави!
цитирай
7. marandi - :)
09.04.2010 12:06
Тъй като нямам много време и ще излизам, но винаги ми е приятно да се обменят мисли и идеи, може да погледнеш как са се развили нещата след Великите географски открития.

Как Испания се е превърнала в световна сила, но след 150 години прекарани в търсене на Ел Дорадо ( митичната страна с неземни богатства в Новия свят ), страната икономически фалира, Мадрид от 400 хил. жители спихва на само 150 хил. страната се обезлюдава и Испания повече никога не успява да си възстанови световното господстващо положение.

Приликите са твърде много, за да ги пренебрегва Русата ми тиква :)

Поздрави и наздраве!
цитирай
8. анонимен - Маранди, от имоти имаш понятие но от ...
10.04.2010 13:01
Маранди, от имоти имаш понятие но от макроикономика не отбираш. Сори братко :)

Каква Испания какви 5 лева, какво масово преселение?

Има естествен процес на миграция, улеснен от глобализацията, това е всичко. Нищо неествено и притеснително няма в него.
цитирай
9. marandi - :)
10.04.2010 15:00
Мисля, че повече от ясно съм си извел тезата. Когато се създаде фабрика за мечти, то винаги се намират "скакалци", които хукват към нея и опоскват всичко по пътя си.

Ел Дорадо го дадох като една от причините за рухването на Испанската империя, как Мадрид за само 3-4 поколения спада от 400 хил. на 150 хил. Щом това се е случило със столицата им, представям си какво е било в останалите части на страната. Стига се до загубата на Великата Армада, губят и териториални провинции като днешна Холандия, провинциите им в днешна Северна и Южна Америка, Индия и т.н. и следва залеза на Испанската империя, която е била едноличен господар на Европа и Света през 16-17 век.

През този златен век Испания става известна като единствената империя, където слънцето никога не залязва, която е съществувала някога в Света.

За последен път се обяснявам на неаргументирани и анонимни мнения. Може и да преразгледам позицията си към този блог като цяло, поради тъпи нападки без никакви аргументи.

Статиите ги правя в 1 страничка, защото хората не обичат да четат фермани, в които даже и авторът им не знае какво иска да каже, а по-скоро се опитва да убеди сам себе си в това, за което пише.

П.П. Ако трябваше да изредя и посоча източниците си на това, което съм написал и може да се провери винаги, статията щеше да стане поне двойна по обем, т.е. още толкова и затова го спестих.
цитирай
10. анонимен - nn
13.04.2010 14:11
аз съм анонимният писал пост 1, 4 и 5, но не и пост номер 8. вече ще пиша като nn в заглавието...
някак си е важно при дискусия да е ясно. иначе става неприятна каша

мнението ми е, че не е просто прекаленото струпване на хора мечтаещи за ел дорадо причината за дисбалансите и упадъка на испания в последствие, а по скоро промяната на желанията-ценностите-начина на живот.
Смятам че има един тънък момент когато ценностите се изместват и изведнъж става по-важно просто да консумираш а не да създаваш.

Творческото и съзидателното в нас е това което ни прави истински щастливи, но по някакви си причини фокуса на обществото успява да се измести към консумацията сама по себе си като ценност. И това е убийствено - тогава дисбалансите стават големи защото всеки се стреми да оптимира единствено консумация си. Настава едно дърпане на чергата по партиен, кланов, професионален и какъвто и да е там начин. Това води до разпад, а не простата концентрация на хора на едно място.
Затова казах че ако новодошлите са с основната настройка да ползват социалните облаги на западното общество то те са "пасив" и концентрацията на такива хора е пагубна. Ако целта е добри условия за съзидателен труд - всичко е ок. Естествено това разделяне е условно - като ин и ян всеки има в себе си и двете но важното е кое надделява. Аз лично за себе си съм установил че консумацията сама по себе си ме не прави щастлив а "дебел" :)

поздрави
цитирай
11. анонимен - online pharmacy reviews
20.12.2011 11:15
online pharmacy reviews canada A Good Website To Buy convulsions dark urine Clarinex Find website for cheapest Belgium ing without dr weight loss Unbeliveable cheap Oregon No prescription.Cheap no prescription next dayBest order nalidixic acid, other medicines, foods, dyes, or preservatives Clarinex mens health forum SVERIGE FEDEX COD FREE CONSULT skin rash seizures Where to cheap , WorldWide Shipping.Cash on delivery overnight, Save Up to % depression, mood changes Femara Find no prescriptions online

<a href="http://buylowcostgeneric.com/">online pharmacy generic</a>
цитирай
12. анонимен - buyxenical
01.01.2012 00:56
Spot on with this write-up, I truly think this website needs way more consideration. I’ll most likely be again to learn way more, thanks for that info.
цитирай
13. анонимен - cheap bras
15.03.2012 04:49
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
14. анонимен - uggs outlet
25.10.2012 22:16
jyhipfqgm
http://www.buybootugg.com/ Ugg Sale
http://www.uggboots-discout.com/ uggs outlet
http://www.cheapbootugg.com/ Ugg Boots
http://www.uggboots-winter.com/ uggs for sale
http://www.winter-uggboots.com/ Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Ugg Boots Sale
http://www.backuggboots.com/ Uggs
http://www.uggbootstoback.com/ Cheap Ugg Boots
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs
http://www.discountbootsale.com/ Uggs
http://www.shoesforwinter.com/ Cheap Ugg
http://www.bootsonline-ugg.com/ Uggs Outlet
http://www.bootoutletssale.com/ Uggs Sale
pajyjkkiz
<a href=http://www.buybootugg.com/#dhgrodrqv>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#xmzklsdjn>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#ncwnzsopa>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#yhsqugvmi>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#omwwbutxs>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#kbomrzlxa>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#brycpxbnp>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#hwswjefxr>uggs outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#ydtqejicp>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#yvjorodud>Uggs</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#wbbvzdktb>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#guemsgyyw>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#bngzvpmli>Cheap Ugg</a>
wuhgpmhnd
<a href=http://www.buybootugg.com/#yhqmrswhz>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#irwszyjld>Uggs</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#lcovkzdik>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#zaergippc>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#kzosztiho>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#vcvgmgyuy>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#hrapubtto>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#blpimhrtr>uggs outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#gjrgvhaam>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#tidiwrgjd>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#ixtlevyfi>Uggs</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#sxcaefhpm>uggs for sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#qpnsighiy>Ugg Sale</a>
цитирай
15. анонимен - Ugg Boots
26.10.2012 06:21
whvoqmksx
http://www.buybootugg.com/ Cheap Uggs
http://www.uggboots-discout.com/ Ugg Boots
http://www.cheapbootugg.com/ Ugg Sale
http://www.uggboots-winter.com/ Uggs Sale
http://www.winter-uggboots.com/ Uggs Outlet
http://www.uggbootsbuyalot.com/ uggs for sale
http://www.backuggboots.com/ Ugg Sale
http://www.uggbootstoback.com/ Uggs Outlet
http://www.uggbootsaledollar.com/ uggs outlet
http://www.discountbootsale.com/ Ugg Sale
http://www.shoesforwinter.com/ uggs for sale
http://www.bootsonline-ugg.com/ Cheap Ugg
http://www.bootoutletssale.com/ uggs outlet
sfqxbitwp
http://www.buybootugg.com/#ittbvnvhc - Uggs Outlet
http://www.uggboots-discout.com/#nlswfroyh - Uggs
http://www.cheapbootugg.com/#dgkbrwrkd - Cheap Ugg Boots
http://www.uggboots-winter.com/#yexswbhlm - Ugg Sale
http://www.winter-uggboots.com/#mqsugsawv - Cheap Ugg Boots
http://www.uggbootsbuyalot.com/#oehsizkec - Ugg Outlet
http://www.backuggboots.com/#hpzosipaw - uggs for sale
http://www.uggbootstoback.com/#gtwgkheht - Uggs Sale
http://www.uggbootsaledollar.com/#czyynocvb - Uggs Sale
http://www.discountbootsale.com/#vkvzclwof - uggs for sale
http://www.shoesforwinter.com/#vzcocqxxf - Uggs Sale
http://www.bootsonline-ugg.com/#oalderlyj - Uggs Sale
http://www.bootoutletssale.com/#gwhnoqxiy - Ugg Boots
kyojwebkj
<a href=http://www.buybootugg.com/#usjcojsfa>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#awtpbxgal>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#qxocorlsf>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#atdvdooxa>Uggs</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#dozlmpysq>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#uasglomaq>uggs outlet</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#qjrxjhbwn>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#osywbamti>uggs outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#woomtxdlc>Uggs</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#lzvegjzra>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#yzewxdmoc>Uggs</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#wsiddywgt>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#lohyororr>Ugg Boots Sale</a>
цитирай
16. анонимен - Ugg Boots
26.10.2012 10:52
<a href=http://www.bootscurrent.com/#ebrlthcdv>Uggs Kopen Online</a>
<a href=http://www.canadiangoosecoat.com/#zaesikrip>canada goose outlet</a>
<a href=http://www.canadagoosedoudoune.com/#bbucmfyil>Canada Goose</a>
<a href=http://www.cheapcanadagoosecoats.com/#gsmrkruzg>Cheap Canada Goose Jackets</a>
<a href=http://www.north-faceshelljacket.com/#ogqxsduay>North Face Jackets</a>

http://www.canadiangoosecoat.com/ Cheap Canada Goose Jackets
http://www.canadiangoosecoats.com/ Cheap Canada Goose Jackets
http://www.north-facecatalyst.com/ North Face Outlet
http://www.north-faceskijacket.com/ North Face Outlet Store
http://www.canadiangeeseforsale.com/ canada goose outlet

http://www.bootstrend.com/#ulsxoffzx - Ugg Boots
http://www.bootscurrent.com/#ltnawxlas - Ugg Outlet Nederland
http://www.north-facevestsale.com/#aalamvjnv - North Face Outlet Store
http://www.kopegoedboots.com/#bamzbbsze - Ugg Outlet Nederland
http://www.north-faceskijacket.com/#readmryva - North Face Denali
цитирай
17. анонимен - uggs outlet
31.10.2012 11:52
http://www.beautybootssale.com/ uggs outlet
http://www.takebootsugg.com/ Ugg Sale
http://www.cheapboots-ugg.com/ Cheap Ugg
http://www.bootscheapugg.com/ Ugg Sale
http://www.comeonugg.com/ Cheap Uggs
<a href=http://www.beautybootssale.com/>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.takebootsugg.com/>uggs outlet</a>
<a href=http://www.cheapboots-ugg.com/>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.bootscheapugg.com/>Cheugg boot clearanceap Ugg</a>
<a href=http://www.comeonugg.com/>ugg boot clearance</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2281902
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930