Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2020 07:54 - Адв. Николай Хаджигенов: "Показахме на света, че царят е гол. Гол и зъл. Борисов и герберщината си отиват - това е факт. Факт е и, че ще бъдат разследвани
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1603 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 20.09.2020 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интервю на ДВ с адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио"

ДВ: Г-н Хаджигенов, повод за нашия разговор е публикувано на сайта ни интервю с художника Правдолюб Иванов, с чиито твърдения Вие не сте съгласен. Какво Ви смути?
Хаджигенов: Става дума за твърдения, които са откровено неверни. Още в първия абзац открих неистини. Първата е, че “Отровното трио” никога не е протестирало срещу Гешев. Ако трябва да съм брутално откровен, както обикновено, ние протестирахме още срещу Цацаров. Участвали сме като “Отровното трио” във всеки един протест срещу Гешев. Трябва да си живял в пещера, за да не си разбрал.
ДВ: А защо Ви обвързват с Мая Манолова?
Хаджигенов: Хората у нас, особено десните хора, се държат като тенджера под налягане - капакът е затворен здраво, вътре къкри нещо, но то не излиза дори като пара. По време на тези избори стигнах до извод в стил "Валери Божинов”, че десните тролове са като левите тролове, само че са десни. Ние не подкрепихме Манолова - ние застанахме срещу ГЕРБ. Аз неслучайно тогава казах, че Манолова е крива щанга, че това е неподходящият инструмент за целта, но е единственият, който имаме. Ние тогава поставихме началото на общия фронт срещу ГЕРБ. Тези, на които им изнася, го разбраха като подкрепа за Манолова. Ами не, по дяволите, някой да си направи труда и да изгледа речта ми тогава. Това не беше подкрепа и 2/3 от хората на Манолова, включително мъжът ѝ, до ден-днешен не ми говорят.
Врагът е ГЕРБ. Единственият ни шанс е да се съберем всички заедно. Някой ден, когато можем да осигурим честни и прозрачни избори, разделете се на хиляди парчета - който какъвто иска да е. Сега единственият ни шанс е всички заедно - те са твърде силни, управляват вече 11 години, откраднаха десетки милиарди може би. Опитаха и "Да, България", и Мая, и кой ли не - не става. Те са прекалено много, прекалено силни, прекалено влиятелни и прекалено богати. Преди протестите бяха и с почти пълна подкрепа в Европейския съюз.
ДВ: Като инициатори на протестите не смятате ли, че носите отговорност за подбора на хората, които говорят от трибуната пред президентството?
Хаджигенов: Ние пресяваме говорещите. От една страна не допускаме никой политически оцветен да се качи на трибуната, защото това е протестът на гражданите. Партиите са добре дошли на протеста, ние лично поканихме всички, но това е протест на гражданите. За 30 години де що е имало протест беше яхнат, купен, овладян от партиите. Държим на тази партийна цедка. Другата цедка за съжаление не ни се получава винаги, допуснахме няколко грешки. На трибуната се качват граждани, които в един момент решават да не спазят правилото ни да няма партийна пропаганда. Това го разбираме чак когато са горе на трибуната. Ако има критика в тази посока, тя е частично основателна. Но за 70 дни са говорили близо 400 души, ние не познаваме част от тях. Допускаме някои грешки, не сме ги повторили.

Хаджигенов: Антиевропейска реторика имаше веднъж на Орлов мост. На трибуните не сме допускали такава. Това е правителствена пропаганда. Последното, което тръгна, е, че Александър Симов от БСП бил говорил на трибуната. Това е пълна глупост. Трябва аз и Триото да доказваме, че не сме камили. Е, няма да го направим.
ДВ: Давам конкретен пример с личности, за които се изказват притеснения: едно от лицата на протеста, качвали се на тази трибуна неведнъж, е отец Дионисий. През 2018 година той заяви, че живеем в, цитирам, “пост-неолиберален свят”, в който една “сган” ни “блъска към глупости”.
Хаджигенов: Ще си позволя да Ви прекъсна. Говорим за 2020 година. Протестите започнаха на 9 юли. Първото качване на отец Дионисий беше доста рисково. Ние знаехме, че той е имал изказвания, с които аз, меко казано, не съм съгласен. Той говори веднъж на няколко дни на трибуната. Аз съм присъствал всеки път. Никога не си е позволил подобни изказвания като през 2018 година. Единствените му изказвания са били против ГЕРБ, за народа и веднъж срещу Българската православна църква, която си позволи публичен коментар, в който казва “Ние сме с Борисов, защото всяка власт е от Бога”. Това е някакво тъмно Средновековие. Българската православна църква, каращисана от Държавна сигурност - не, мерси!
ДВ: Нека поговорим малко за хората, които участват в протеста: колко доброволци се записаха, колко от тях са от чужбина?
Хаджигенов: Имаме огромен проблем - доброволците са над 2000. Не знам колко са точно, защото те попълват онлайн заявка, обработват ги трима души. Хиляди са. До момента около 1/3 са от чужбина. Българките, които са в чужбина, са най-активни. През ден ми пише някой, който казва например: “Аз съм в Бон, мъжът ми работи еди къде си, владея четири езика, искам да помагам. Кажете какво да правя.”. Не сме очаквали такъв наплив. До момента сме открили над 100 фалшиви профила сред попълнените заявки, така че трябва и това да пресяваме. Ще отнеме някакво време, не съм сигурен, че ще успеем да се справим до 22 септември.
ДВ: Как смятате да използвате техния потенциал?
Хаджигенов: Ще намерим начин, защото българите в чужбина са съвсем неглижирани и отхвърлени от властта. Бойко Борисов ги игнорира, мрази ги откровено, не ги разбира - какви са тия, дето са избягали и пр. А всъщност немалка част са избягали заради него и заради такива като него. Той не ги разбира и защото са образовани. Имаме конкретни идеи, които няма да споделя на този етап. Но потенциалът на всеки един българин, който е заявил готовност да бъде доброволец за свалянето на властта и след това за възраждането и построяването на истинска демокрация и свободна правова държава, ще бъде използван.
ДВ: Нека изчистим и друга теза, която се разпространява от противниците на протеста. И тук става дума за един българин в чужбина: Васил Божков. Имали ли сте контакт с него?
Хаджигенов: Не, но нека да Ви попитам: Вие имате ли контакти с Васил Божков? Все пак сте журналист. Представете си сега един обикновен адвокат, един световноизвестен скулптор, който няма изложби, платени от Васил Божков, защото почти не работи в България, и един пиар - кой от нас има връзки с Васил Божков? Това е толкова глупаво...
ДВ: Завеждате дело срещу Цвета Караянчева. Ще последват ли още дела?
Хаджигенов: Делото срещу Караянчева е вече заведено. В понеделник беше внесено в Районния съд. Завеждаме и друго дело. Тъкмо си взех констативния протокол. “ПИК” твърдят от известно време, че Хаго Бабикян (синът на Арман Бабикян - б.р.) има къща за 180 000 евро някъде в Гърция, закупена с пари от Божков и от протестите, естествено. Аз нищо не разбирам от имоти в Гърция, но съм ходил достатъчно пъти - гледайки снимките на къщата, тази къща ако струва 500 хиляди евро, е без пари. Днес сме подготвили на Недялко (Недялко Недялков, издател на “ПИК” - б.р.) още една изненада. Имам още 4-5 такива протокола. Божков не е платил нито една стотинка, но Недялко ще плаща. Дълго и мъчително. И всичко ще отиде в детската онкохематология на ИСУЛ за лечение на деца, болни от левкемия, както отива в последните 10 години.
ДВ: Ако бъде подадена оставка, за което настоявате заедно с хиляди протестиращи вече повече от два месеца, и България тръгне към предсрочни парламентарни избори, каква ще е ролята на “Отровното трио” в тях?
Хаджигенов: Оставката не е една, те са две. Следващото е промяна, защото оставките не са достатъчни - махаме Бойко и идва някой друг като него. 30 години правим точно това. По същия начин и с прокуратурата - махаме каскета и идва друг каскет. На този етап можем да кажем, отваряйки скобата, че протестът е граждански и ние ще го държим граждански, “Отровното трио” ще бъде коректив.
ДВ: Хората търсят политическа алтернатива. Вие можете ли да им предложите такава?
Хаджигенов: Тъй като говорим условно, мога да кажа, че всеки един от нас мисли доста напред. Мисловният процес сме го свършили още преди протестите и това е причината, поради която ние в последните 3-4 години засилихме гражданската активност на Триото. Защото това повече не може да продължи така. Имаме готовност с мисловната част, включително сме започнали и някаква подготовка, но в момента целта е граждански протест, който трябва да остане граждански, за да има шанс да успее. Защото всеки един протест у нас бива политизиран, а това го убива. Ние няма да го допуснем. Повече няма да Ви кажа.
ДВ: Предстои трето “Велико народно въстание”. Какво ще е различното в него и какви акции планирате оттук нататък?
Хаджигенов: Този път ще има много повече хора, отколкото на предишните. Това, което направихме, е да покажем на целия свят и най-вече на Европейския съюз, който си затваря очите за Борисов, че царят е гол. Царят не просто е гол, а и зъл. И е цар, което е недопустимо в Европейския съюз. Борисов и герберщината са си заминали със страшна сила. Дали ще е днес, дали ще е утре, дали ще е на 22 септември - това е факт. Както е факт, че ще бъдат разследвани и съдени. Отказвам да гадая какво ще стане оттам нататък, но поредността е такава. Всички тези злини, които сториха Борисов и ГЕРБ в последните години, трябва да бъдат санкционирани. 



Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Оставка няма да има!
19.09.2020 09:35
Горе главата- до изборите останаха само още 186 дни! А след това машинното гласуване ще осигури на ГЕРБ поредната изборна победа. Гответе се отсега за кабинета Борисов IV! При това градската десница НЯМА да бъде допусната в Парламента!

И 300 въстания да вдигнете, оставки няма да има!
цитирай
2. doktora757 - Нещата трябва да се казват точно, а не да се замазват!
20.09.2020 19:43
Протестите срещу правителството на ББ и Гешев не са започнали на 9 юли 2020 г. , а още на 14.05.2020 г. и бяха организирани от ПП "Възраждане". Те първи се опълчиха на диктатурата и престъпния режим и поведоха хорато. Тогава пред Народното събрание (старата сграда) излязоха над 6000 души, а по-късно се присъединиха и още хора, тъй като имаше шествие! Хората преодоляха страха си (от репресии и нагнетяван страх за въображаема "епидемия") и защитиха правата си на свободни граждани!
цитирай
3. doktora757 - Точно така, последователността е ...
20.09.2020 19:49
Точно така, последователността е такава:СЪД, ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКО НАГРАБЕНО!!! Това е гаранция че няма да се повтори!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823086
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031