Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2018 08:30 - Клетвите срещу “русофобите” по света са жалки, но у нас те са конкретна заплаха
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2811 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 16.12.2018 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
BY ИВО ИНДЖЕВ  ДЕКЕМВРИ 11, 2018  
Днес Европейският парламент прояви голяма благосклонност към изоставащите България и Румъния с призив да бъдат допуснати до шенгенското пространство. Проявява я за пети път. Малко като гнусноватия виц за Мечо Пух, който питал Прасчо какво яде, а той му отвърнал, че яде банан. А когато Пух поискал да знае защо мирише така лошо, Прасчо отвърнал:  “защото го ям за трети път”. 

С извинение…

Така или иначе имаме повод отново да си зададем въпроса за ползата от пребиваването ни в ЕС, която се оспорва главно от хора с кремълско мислене у нас, които обичат да предъвкват не по три, а по триста пъти московските опорни точки за “еврогейското ни робство”. “Робство”, ама не съвсем, даже никак – особено ако го сравним с онези, които са по-зле извън Европейския съюз.

Да, България продължава да не може да се откъсне от дъното на негативните класации в ЕС по икономически показатели и съответното качество на живот. Не защото тук не се развива икономиката и износа, насочен предимно към страните от ЕС, а поради очевидния факт, че западните образци, с които се сравняваме, не стоят на едно място, а темповете ни явно не успяват да скъсят дистанцията с тях.

Може да не е голяма утеха за нашето недоволство, но да си последен сред най-богатите в най-богата икономическа зона в света все пак е за предпочитане, отколкото да си сред гравитиращите около Русия бивши нейни колонии и сателити.

Това се вижда от сравнителните данни за средната и минималната работна заплата у нас и в държавите, които напуснаха СССР, но не се присъединиха към ЕС. https://debati.bg/zaplatite-v-evropeyska-balgaria-sa-po-visoki-ot-tezi-v-bivshite-savetski-darzhavi/

Дори Сърбия, която в своето югославско минало, отворено към трудовия пазар на запада, далеч превъзхождаше по жизнен стандарт нашата задунайская республика и основателно ни се подиграваше за раболепието пред Москва, днес вече изостава спрямо европейска България по основни икономически показатели. Да не говорим за последния остров на авторитаризма от комунистически тип, като Беларус. 

Но ползата от нашето измъчено бягство от руско-съветската орбита се откроява най-ярко от паралела със самата Русия. Най-богата на природни ресурси, най-голямата по територия евразийска империя, с близо 20 пъти повече жители ( предполагаемо способни да сътворят съответния брутен продукт на глава от населението при фантастичните природни дадености на гигантската Русия), крета след днешна европейска България по жизнен стандарт.

А как само ними навираха в муцуната големите си московски заплати през краткото десетилетие на златния петродоларов дъжд в руската хазна! 

И друг път съм споменавал, но да припомня отново: московският мафиот Юрий Лужков господарски се хвалеше с тези прословути московски заплати, които плащал на бедните българчета да му работят на московския анклав край Камчия у нас. Обикаляше българските телевизии с тази визия на робовладелец, а туземни журналисти с робски манталитет  му се подмазваха и угодничеха пред мазната мутра на довчерашен крепостен съветски селянин. 

Лужков е натирен от 9  години вече от кметския пост в Москва от конкуренцията. “Пенсионираха” го насила Путини Медведев. Оставаха го да си харчи награбеното, както и съпругата му Елена Батурина, която продължава да оглавява класациите на най-богатите жени в Русия. Само че т.н. русийски ( “россияни” по Путин) народ изпадна от класациите на облагодетелстваните ( временно) от продажбите на руските подземни богатства, който изпреварваше за кратко презрените  български “братушки” по своите заплати. Днес България, най-бедната държава в ЕС, отново е място, в което се живее по-добре, отколкото в “руския свят”.

Интересното е, че дори и най-фанатичните русофили у нас ( или в Сърбия, последният бастион на държавно декларираното русофилство в Европа, за разлика от държавно прикриваното русофилство в България), не се подлъгаха да хукнат към замогналата се в началото на века обожаема от тях Русия. Любовта им, в някои случаи платена, остана в рамките на платоническото съзерцание на северното сияние. Защото дори и русофилите, особено сред правоверните комунисти, по-добре от всички знаят каква е мечешката прегръдка на тяхната матушка: задушаваща. 

 

Така че прословутата сентенция на Чърчил за несъвършената демокрация, по-добра от която няма, важи и за нашия случай: членството в ЕС е най-доброто “робство”, което можем да си пожелаем. Особено на фона на реалностите в и около последната империя, която робува на собствената си мания за величие, прилагайки принципа, че е важен не човекът, а държавата, която го язди. 




Гласувай:
9



1. apostapostoloff - Ченгетата от край време се славят с
16.12.2018 11:09
тъпотата си. Това кадесарско лайно Инджев още не е разбрало, че България отдавна се озова в златната икономическа среда на ЕС. Ето какви са фактите:

Повече от четвърт век куп малоумници не спират да повтарят, че България е най- бедната страна в Европейския съюз. Истината е, че това не е истина.
Такова нещо могат да твърдят само кръгли идиоти или откровени национални предатели.

Ето каква е истината:

Най- бедната страна в ЕС е Малта, която има брутен вътрешен продукт от 11 милиарда долара. Следва Кипър с 20 милиарда долара БВП. На трето място по бедност в Европа е Естония с брутен вътрешен продукт от 23 милиарда долара.
Не са по- богати и другите прибалтийски държави. Латвия има БВП от 27 милиарда долара, а Литва- 43 милиарда. Следва Словения, която с БВП от 44 миларда долара. Малко по- добре от Словения е Хърватска с 50 милиарда долара.

Къде сме ние ли? Нашият брутен вътрешен продукт през 2017 година надхвърли 60 милиарда долара!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084704
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031