Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.03.2013 19:50 - Ние, Сега! Пряка демокрация чрез интернет
Автор: mileidi46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1471 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Ние, Сега!" е документален филм за силата на масовото сътрудничество, правителството и Интернета. Филмът обрисува бъдеще, в което всеки гражданин е свързан с държавата, толкова лесно колкото с фейсбук и избира политики, контролира длъжностните лица, сътрудничи със съседите. Слива в едно разбиранията на водещи мислители за силата на Мрежата с преобладаващото мнение, че хората получават чувство на удовлетворение от активното участие, отколкото символичното представляване в процесите за вземане на решения.
Можем ли всички да управляваме? "Ние Сега" разглежда "потребителското" участие и възможността то да промени начина, по който се управляват страните. Филмът разказва историите на интернет мрежите, чиито радикални самоорганизирани структури заплашват да променят материята на управлението завинаги.
"Ние Сега" проследява: Ебсфлийт Юнайтед, футболен отбор, притежаван и управляван от феновете си; Зопа, банка, в която всички са мениджъри; Кауч Сърфинг, голяма онлайн мрежа, чиито членове споделят домовете си с непознати и други хоризонтални интернет инициативи и платформи.

http://www.youtube.com/watch?v=f3SkuZ6btvM

Публикувано в 13.03.2013

 

Вторник, 12 февруари 2013 година, е първият официален ден от производството във фабриката Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me), под работнически контрол, в Солун, Гърция. Това означава, че работата се организира без шефове и йерархия, а планирането се прави с пряко демократични събрания на работниците. Те обявиха край на неравното разпределение на ресурсите и ще имат равни и справедливи възнаграждения. Фабрика произвежда строителни материали, и те са заявили, че планират да се насочат към производството на стоки, които не са вредни за околната среда.

При безработица достигаща 30%, работниците от фабрика "Vio.Me", изтощени от големи приказки, обещания и повече данъци, не получавали заплати от май 2011 г., с решение на Oбщото събрание на съюза, заявяват своята решимост да не станат жертва на безработицата, а вместо това, да вземат фабриката под свой контрол. Идва времето на работническия контрол на Viomichaniki Metalleutiki.

Работниците във "Vio.Me" спират да получават пари през май на 2011 г., а впоследствие собствениците и мениджърите изоставят фабриката. След серия от събрания, работниците решават, че заедно ще управляват завода. Оттогава, те окупират и защитават фабриката и машините, необходими за производството. Те продължават да достигнат до други работници и общности в цяла Гърция, получавайки огромна подкрепа. Солидарността и подкрепата на всички тези групи, общности и личности, имат важен принос за оцеляването на работниците и техните семейства.

Работническата окупация и контрол не са нещо ново. От 2001 г. насам, има близо 300 предприятия, осигуряващи
работа, които се управляват демократично от работниците в Аржентина, вариращи от здравни клиники, вестници, училища, фабрики, печатници и хотел. Опитът е показал, че работниците заедно могат не само да управляват работното си място, но могат и да го подобрят. Примерът на Аржентина се е разпространил на територията на Северна и Южна Америка, а сега в Европа и САЩ. В Чикаго, работниците на New World Windows започнаха производство под работнически контрол след години на борби с бившите собственици и шефове. И сега в Гърция, работниците отново показват, че пътят е само един -- работнически контрол и пряко-демократично самоуправление.

"Ние призоваваме всички работници, безработните и всички онези, които са засегнати от кризата, да вземат пример от работниците на "Vio.Me" и да ги подкрепят в усилията им да приложат на практика убеждението, че работниците могат да работят без шефове!



Клиповете са от сайта на 
Nedovolnite от YouTube













Гласувай:
8



1. djgator - !!
20.03.2013 23:36
Много полезен и новаторски филм.
цитирай
2. bven - Ние, Сега!!!
21.03.2013 21:07
Това е най-важното, което трябва да се разбере от всеки. Само обединени и то така, че всеки да мисли за другите както за себе си! Новият век има нови изисквания и нови методи. Нека това е началото, недочакано от много хора и очаквано от също толкова много хора, искащи свобода, равенство и светлина за всички.
Чудесен постинг, мила!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mileidi46
Категория: Хоби
Прочетен: 8321695
Постинги: 2045
Коментари: 15596
Гласове: 32617
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031