Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2020 18:40 - За Българската Голгота
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1816 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За батачани и за клането в Батак.

image

"Батачани, след потурчването на Чепино в 1657 г., изпаднаха в положението на безправна рая, при това заобиколени с фанатизирани мохамедани, които на законно основание, смятаха себе си за господари. Но батачани бяха потомци на елита от родопското население. В Батак беше се събрало всичко онова, което беше непоколебимо в своята народност, всичко онова, което не се съблазни от благата, които даваше Ислямът, нито се уплаши от турския ятаган. Най - после, в Батак се събра всичко онова, което не можеше да търпи надмощието на своите капитулирали пред Исляма братя, презря дори имотите си и родното си място. Тая упоритост на основателите на Батак, които при това бяха войници дотогава, не можеше да не внуши респект в техните по - слаби съседи - вероотстъпници. Батачани, макар и рая, винаги са чувствали своето нравствено превъзходство и винаги са били хора на оръжието, с висок войнствен дух, завещан от техните бащи и деди, основатели на селото.

 

Благодарение на това, в епохата на хайдутството Батак - християнски остров сред мохамеданско море - е водил успешна борба против своите съседи, на които е бил трън в очите и съблазън, поради своето благосъстояние. В тая въоръжена борба вън от закона батачани са се ръководили изключително от правилото: "Око за око, зъб за зъб." В това отношение Батак е представял [представлявал (б.р.)] хайдутско гнездо, както основателно го наричаха турците." 

"Наред с жестокия клетвопрестъпник Мохамед от Дорково блещи Исмаил ходжа от същото село. Когато младежът Ангел Чаушев, като излезе от черковния двор, след хиляди премеждия, под покровителството на един помак успя да стигне до височината Св. Атанас, той завари ходжата да се кланя и моли. Аллах да прости греховете на неговите едноверци, които в това време колеха батачани. Като видя момъка ходжата заплака, прегърна го и го запита, къде са домашните му. Когато се научи, че те навярно са заклани или ще бъдат заклани, той веднага тури чалмата си на главата на Ангел, облече го със своята ачма долама /т.е. "ачмалия долама". Доламата е мъжка горна дреха, обикновено от вълнен плат, дълга и с ръкави; "ачмалия" е долама с прорези отпред на раменете, та ръкавите да увистват празни отзад на гърба (б.р.)/, даде му пушката си и го поведе да ги търсят. По пътя той спаси честта на една батачанка.В селото те успяха да намерят един от братята и една от сестрите на Ангел. Ходжата им предложи да вървят с него и ги увери, че няма да ги потурчи, но те не вярваха и казаха, че предпочитат да умрат като християни, и възмутени от това, че брат им станал турчин, избягаха и наистина загинаха. Ходжата с тая постъпка искаше да се отплати с това, че бащата на Ангел, бе спасил живота му в една виелица (б.а.).""


Източник:


Ген. майор Венедиков, Йордан. История на въстанието в Батак - 1876г. Беллопринт ООД - Пазарджик, 2016 г., (с.20-21; с.127-128). 

Послепис: Уточнявам, че с публикациите на исторически теми не целя да внуша омраза към когото и да е било. Действам воден от любов към историята и от потребността ми да споделям, припомням и популяризирам исторически факти и хипотези с които съм се запознал.  
Сродна публикация: "Малко известно за Баташкото клане" (http://hranislav.blog.bg/history/2018/06/15/niakoi-detaili-za-batashkoto-klane.1613041 .)





Гласувай:
5



1. morskipesni - както става известно и от книгата на Добри Божинов
30.05.2020 20:20
Мръсен БЪЛГАРСКИ (ПОМАШКИ) башибозук избива невинните хора. Това е Ислямът-кръвожадност, злост, бездушие, тъмнота, ..
цитирай
2. krumbelosvet - Кви са теа думи "Мръсен БЪЛГАРСКИ..."
31.05.2020 20:46
Тоя "башибозук" не може да тръгне СПОНТАННО. Напротив. Защото рискува и СВОЯ живот. ХОДЖИТЕ са извършили психологическата подготовка "Гяурите искат да ви изколят", те са "свирили сбор" и са повели въоръжените селяни. А след като писне първия куршум и падне първата жертва, всичко си тръгва "от самосебеси" и мнозинството взема своето.
Трябва да внимаваме с долните думи да българите и България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641956
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031