Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 21:37 - С мен е сестрата на Гриша Филипов
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 9101 Коментари: 17 Гласове:
44

Последна промяна: 22.01.2018 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Постингът, както и предишните,  е предизвикан!

Беше в годините на Горбачов, преди фалшивата промяна! В годините на гласността! Бях млад, малко над 30 години
Извика ме шефката! Каза ,че само аз съм в състояние да направя докторат и трябва да се заема с него!
Противопоставих се, ще ми стане ли ръководител? Каза ,че няма авторитет,лека и пръст, уважавам я много, но ми е намерила ръководител и той е съгласен!
Сестрата на Гриша Филипов!?
Подскочих, кой съм аз, тя няма да ми обърне внимание изобщо!
Не, била съгласна, след като ме е описала  и тя искала да ме види!

Поисках да поразмисля и тогава  да дам отговор!
Съгласих се !
В края на краищата ,това е начинът да се отчетеш пред себе си, че не си живял напразно! Че не си си губил времето, да слугуваш на други!

Срещнах се със сестрата на Гриша Филипов  в София. Тя ръководеше институт, който сама  беше създала и оборудвала,   също сама!
Гледаше ме с интерес ! Начерта план, след като и представих работите си, беше категорична, че темата  е защитима!
Да е светла паметта и, много съм и задължен, за това ,което направи за мен, без да го искам!

Този план промених на сто процента после, но тя не възрази!
Стоеше плътно зад мен!

Като се завърнах, чакащите за информация  видимо се  разочароваха? Казах им ,че съм одобрен и почвам работа! А те явно очакваха обратното!?

Да ,с почването на работата, която повече от70% беще извършена ,почнаха и диверсиите?! Типично по нашенски!
Не ме пускаха в София, да съм завършел работата и тогава!?
Ръководителката  ми ме търсеше по телефона, искаше среща , а аз отговарях уклончиво, че съм зает с друго

Един ден ми звънна секретарката на директора! Търсят ме по телефона.  Беше тя, ръководителката ! Каза, че според нея има нещо не в ред,!  Което аз крия,  идва да види с очите си, какво е!
 Пристига на другия ден, каза в колко часа и е самолетът.
Разговорът ми явно се подслушваше! С поставянето на телефонната слушалка ,на вратата се показа  и директорът ! След като се информира, каза ми да я посрещна на летището И да не отивам с трошка, а да намеря най-луксозното такси ! Разходите ще ми се възстановят ! А и за мен, да не отида като връщаш се от плажа-беше лято, а с костюм и вратовръзка!

Изпълних нареждането!
Пътувахме към работното ми място . И малко преди бариерата се сетих, че нямам пропуск за външен човек . Трябваше да слезем , да поискаме потвърждение от директора ,  после  да вървим повече от километър!
Докато се чудех,  какво да правя, палката на охранителя ни спря. Скочих и се насочих към него.  Казах му , че нямам пропуск, но с мен е сестрата на Гриша Филипов?!  Идва за среща с ръководството, което беше истина!
Човекът махна с ръка и каза да продължаваме!

Сестрата на Гриша Филипов, да ми прости от отвъдното, че така я наричам,  по  разбираеми причини, попита ,  дали всичко  е наред?
Потвърдих!

С пристигането си, тя каза ,че ме оставя и ще ми се обади в края на деня.
Така и стана ! Каза ми, че имам пълната подкрепа от ръководството да работя, както намеря за добре! И никой няма да ми пречи! Ако все пак това  се случи, да я информирам, да не мълча!
Не се наложи!

Отмина гласността! Хвана ме и мораториумът! Загубих  повече  от година !
Дойде и самата защита!

Тя ми се обади по телефона.  Беше в немилост! Да я махна като ръководител, за да не пострадам заради нея! Беше права, можех да стана жертвено агне! Секунди ми трябваха за отговора.
 Казах и ,че и каквото и да става, аз предател няма да бъда! През тези няколко години тя е стояла  плътно зад мен, няма да се откажа от ръководството и ! Тогава, компромисно, тя каза, че на защитата няма да взима думата, за да не привлича вниманието! И това да рекушира върху мен!

Работата беше стойностна, с новост, полезност, съчетание между химия и математика! Хората гласуваха по съвест и мина от раз!
С отзиви, които малко очаквах!

Мир на праха на двете големи жени, шефката ми и сестрата на Гриша Филипов, за които ,поради моя характер , отчитам го, не бях лесен подчинен!



Гласувай:
46


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Нищо не е само черно или само бяло...
23.01.2018 08:41
Нищо не е само черно или само бяло!
Тя може да е била в кръга на така наречената номенклатура, но си имаше и качества!
Контактуваше с всички като равен с равен Седяли сме на една маса, пиели сме кафе, на конференции във Варна Това правеше и с всички , с които имаше контакт!Нямаше дистанция между нея и останалите
За подчинените й, ставал съм свидетел, как се интересуваше от проблемите извън работата Със загриженост!Да, проблемите извън работата се пренасят и в работата помагаше за решаването им

Един ден майка ми ме посрещна възторжено! Гледала я по телевизията Каза ми ,че съм попаднал на народен човек, наистина този път съм имал късмет! Да, такава беше!
А майка ми да го каже, чиито кариера и живот са били осакатени от тази система, значи е абсолютната истина!
цитирай
2. didanov - Много интересно Леоне!
23.01.2018 09:40
Колко ли са били истинските народни хора по върховете едно време?дали Живков е бил такъв?поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
23.01.2018 11:56
didanov написа:
Колко ли са били истинските народни хора по върховете едно време?дали Живков е бил такъв?поздрави!


С нея сме пътували в трамвая Тя, като обикновен пътник Апартаментът и беше на" Бигла", а аз продължавах към гарата!
Така пътувахме и след защитата , но този път и жена ми беше с нас Жена ми ми се скара, защо не съм я поканил на ресторант? Нямаше как, тя беше откраднала няколко часа, предупреди ме преди това Мъжът и беше тежко болен, бързаше да се прибере...
Разбира се, с подарък и с букет отидох у тях след няколко дни Нямаше никой у тях
Докато се чудех какво да правя, една съседка, като разбра каква е работата, предложи услугите си!....

Що се отнася до Тодор Живков, такъв беше! Дори и поза да е било?! На няколко пъти съм бил на метри от него....
За пръв път,в гимназията Поднесоха му касета с портокали, бяха дефицит Той попита, какво е това? И нареди да ги занесат в детска градина!....

Вторият път беше в школата, за деня на Ботев! За пръв път от единадесет години посещаваше Враца! Командирът на поделението заекваше Не можеше да продължи рапорта! Чувах, как Живков тихичко му казваше-Спокойно, спокойно! И той се съвзе и продължи!!
Третият път беше на работното място Изведоха ни ,имаше посещение на Живков, придружен от семейство Чаушеску Желание на Елена, която беше химичка , да посети най-голямото Българско предприятие, с пълен цикъл на обработка на нефта Насред зима носеше летни, скромни обувки, жените веднага забелязаха това!
Изведнъж Живков се насочи право към нас Милиционерите стъписани ,му дадоха път
Попита, от Бургас ли сме дошли и дали сме на работа?? Не знаейки причината, казахме му ,че, да и сме на работа
Тихичко каза, че това е организирано! Явно са му казали, че сме в почивка и специално за случая сме дошли И той се е съмнявал в истинността на това, затова е предприел светкавичната проверка!

Хубав ден, Диляне!


цитирай
4. mrazekoff - Приятелю, няма значение кой
23.01.2018 13:09
кой е. През живота се съм се срещал и общувал, пък и продължавам да общувам с хора, личности, известни, или не до там известни. Общувал съм и продължавам да общувам и с хора обикновени, пък дори и незначителни в обществен план.... Такъв е живота, такава ни е съдбата - да се срещаме с различни нам персони. Важното тук е не човека, а чувството. Чувството на признателност и благодарност към човека, който ти е помогнал и подал ръка, когато е било необходимо. Защото имено тези малки жестове осмислят нашия живот. Личностите са на много по-заден план, въпреки, че и те са от значение. Впечатлих се не от хората, а от отношението към тях. Лек и ползотворен зимен ден ти пожелавам!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Стефане!
23.01.2018 14:47
mrazekoff написа:
кой е. През живота се съм се срещал и общувал, пък и продължавам да общувам с хора, личности, известни, или не до там известни. Общувал съм и продължавам да общувам и с хора обикновени, пък дори и незначителни в обществен план.... Такъв е живота, такава ни е съдбата - да се срещаме с различни нам персони. Важното тук е не човека, а чувството. Чувството на признателност и благодарност към човека, който ти е помогнал и подал ръка, когато е било необходимо. Защото имено тези малки жестове осмислят нашия живот. Личностите са на много по-заден план, въпреки, че и те са от значение. Впечатлих се не от хората, а от отношението към тях. Лек и ползотворен зимен ден ти пожелавам!


Съгласен съм с тебе!
Важно е човешкото в човека!
Как да забравя какво направи един съученик от близко село, лекар , от турското молцинство
Как сам предложи помощта си, бях в безизходица! Да наглежда родителите ми! За да мога аз да си завърша работата Определи я като отговорна
И наистина ме отмени!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
6. lado - basi...
23.01.2018 15:12
Гриша беше съветски агент, даже не можеше да говори добре български...Аман от болшевици - затрихте България, бре!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Гриша беше съветски агент, даже не ...
23.01.2018 15:37
lado написа:
Гриша беше съветски агент, даже не можеше да говори добре български...Аман от болшевици - затрихте България, бре!


Да, а тези, които реват, я оправиха!
Те нямат вина, другите винаги са виновни! Те винаги имат право и когато съгрешат дори!
Иначе си прав, пребоядисаните комунисти станаха капиталисти И плюят комунизма, нямат общо с него! Други са били комунистите, не те! Затова всичко,което цъфне- връзва!
Други са били комунистите тогава-репресираната ми майка например, кулакът-баща ми и аз дори, който учех по неволя по селата, но това не ми попречи, да се докажа!
Давам сума по желание на този, който покаже автентичен документ, че съм членувал в БКП
Демократичен, сегашен фалшификат няма да мине за оригинал!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Всъщност, плюсът, който имах от ...
23.01.2018 16:01
Всъщност , плюсът ,който имах от съвместната работа беше, че ме оставиха да работя, както знам и мога, без да ми пречат и, че на бариерата ни пуснаха, без да се налага да вадим пропуск
Такова нещо, като последното, не се забравя!
цитирай
9. minavamottuk - Имаш интересен живот.
23.01.2018 20:31
Нищо не е еднозначно,нищо не трябва да се изтрива.Бяха подлеци,но малко на брой,сега станаха много.Никъде не сме се поместили,дребни промени настанаха. Особено в човешкото в нас.Свободни да говорим ,свободни да тровим околните сме.
Човечността и достойнството се проявяват въпреки, не заради нещо и някого.Само заради самите нас и се виждат.
Писна ми от политикани.
За какво са известни и помнени някои-според мен защото се отличават и стърчат.Защото остават верни на себе си и привличат с харизма,заради това се помнят.Няма значение дали от един или милиони.Всеки един,оставил диря ,троха,е направил света по-добро място.С добрината си.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Добре дошла, Гинке!
23.01.2018 22:23
minavamottuk написа:
Нищо не е еднозначно,нищо не трябва да се изтрива.Бяха подлеци,но малко на брой,сега станаха много.Никъде не сме се поместили,дребни промени настанаха. Особено в човешкото в нас.Свободни да говорим ,свободни да тровим околните сме.
Човечността и достойнството се проявяват въпреки, не заради нещо и някого.Само заради самите нас и се виждат.
Писна ми от политикани.
За какво са известни и помнени някои-според мен защото се отличават и стърчат.Защото остават верни на себе си и привличат с харизма,заради това се помнят.Няма значение дали от един или милиони.Всеки един,оставил диря ,троха,е направил света по-добро място.С добрината си.


Всеки добър човек е добре дошъл при мен!
Докато сам покаже, че греша!

Така е, променихме се! Към лошо , то ни е примерът!
Лошото на демокрацията е ,че дава права на лошото! Че го защитава
Днес срешнах приятел, адвокат И ми разправя за един, убил момиче и осъден на 13 години От затвора водел дела, явно подучен
И този съдел и България? За правата си!? Какви права, да убива ли?
И се подигравал, какъв порцион имал и какво ядял в затвора И риторично питал, кой му плаща сметката ? Не искал да излиза от затвора
Реално погледнато, ,излиза ,че виновни сме ние, че той е убил и затова го храним в затвора

Явно беше огорчен - адвокатът! От безсилието си, поради дадените свръхправа на престъпника!?Добрият човек може да бъде убиван, но престъпникът-не може? Има права?
Един Бранимир уби много студенти през 1974г с пистолета на баща си, включително и младо семейство, очакващо дете! 17 годишен, повлиян от филм за мафията
Баща му е партиен фактор Но няма милост Опитват се да го изкарат психически нестабилен И го"водят" на преглед в Северна България По пътя поисква да отиде по малка нужда Изчакват известно време , зареждат оръжието за стрелба Наредено им е по пътя, при първа възможност да го ликвидират Няма право да живее след направеното
Спират колата, махат му веригите от ръцете и го разстрелват!
При"опит за бягство"!
Къде ще бяга? Къде ще отиде?
Какви права може да има един, отнел правото на живот на млади хора, на бъдеща майка с дете в утробата си?!

Хубава Нова Година ти пожелавам, Гинке?
цитирай
11. shtaparov - За тогавашното време е било хубаво ...
25.01.2018 11:29
За тогавашното време е било хубаво преживяване- тя сигурно те е харесвала и е виждала потенциала в теб,затова те е подкрепяла приятелю!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Ангеле!
25.01.2018 12:12
shtaparov написа:
За тогавашното време е било хубаво преживяване- тя сигурно те е харесвала и е виждала потенциала в теб,затова те е подкрепяла приятелю!


Да, така е!
При първия ни разговор усетих изпитателния и поглед върху мен Остави ме да говоря, не ме прекъсваше, въпреки ,че в последствие разбрах, че повече тя говори, а другите-слушат
След като чу изложението, малко помълча и каза че почваме работа-съвместната!
Над бюрото стоеше голям портрет на световно известен руски академик Хвърлях поглед и на него Явно е видяла и накрая ми каза ,че е бил ръководител на нейния докторат
Запомнила е негова мисъл и тя я е ръководила и в живота Поръча ми да я запомня и да не я забравям
Че в един научен труд трябва да минава червена нишка от началото до края му! И никъде да не се къса!
Запомних я и я помня и до днес И естествено, приложих я
Работата ми привидно беше от три независими части Но намерих общото между тях и ги съединих Така,че си паснаха естествено
Това и отбелязаха-че в същност са три доктората, но обединени струват много повече, отколкото трите поотделно!?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Някой е забравил нещо в блога ми? ...
25.01.2018 21:21
Някой е забравил нещо в блога ми? Затова го посещава Интересно какво е, сигурно мисли ,че ще ми е в полза?
А, минусът!

А бе той бил изключително малко умен!
Как не може да разбере ,че не само не е пред мене, за да ме поучава, а е много назад?
И умът не се доказва с търсене на грешки с лупа, а с полезни дела! Да посочи някое от тях!
Изобщо не може и сравнение да става, камо ли да ме поучава!
Аз приемам хората като равни, но като прекалят им търся и посочвам мястото
Една публикация не може да даде, негова, на граматикът Рустам! Дори и за правописа, където е виртуоз И за какво му служи тогава правописът?
Да ТЕРОРИЗИРА хората ли? Да ,за това ,няма за какво друго!

С пълно право може да ме критикува някой постигнал равно или повече от мене!
А не недоказан, с нищо полезно зад гърба си!
Смешно! И жалко едновременно

Просто не може да разбере ,че сме на различни орбити И нямаме пресечна точка!
цитирай
14. kvg55 - leonleonovpom2,
29.01.2018 12:11
Явно са били интелигентни жени.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
29.01.2018 14:43
kvg55 написа:
Явно са били интелигентни жени.


Безспорно!
Какъв жест, усети ,че нещо не е наред и дойде лично да провери!
А накрая беше готова да се откаже от ръководството, в което загуби доста време, само и само да не пострадам!

Хубав ден!
цитирай
16. batogo - !!!:))) Чест и почитания, Иване!
02.02.2018 11:08
Достойните, благородни мисли и действия са солта на живота и неговата светлина!
Хубав ден, приятелю!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
02.02.2018 11:35
Така е, никога не са ме водили сметкаджиството и нагаждачеството! Губил съм от това ,че съм такъв, но не съжалявам! Защото , насаме, съм чист пред себе си!

Хубав ден и на тебе, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140382
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102605
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031